SUA sunt dispuse să vândă avioane de luptă F-15 Turciei: O posibilă alternativă dacă acordul pentru aeronavele Eurofighter eșuează

S.I. Catalin |
Data publicării:
Avion F-15. Sursa: U.S. Air Force.
Avion F-15. Sursa: U.S. Air Force.

Potrivit informațiilor transmise de publicația TurDef la 3 octombrie 2024, relațiile în domeniul apărării dintre Turcia și SUA ar putea lua o turnură interesanta odată cu posibila vânzare de avioane de vânătoare F-15 către Ankara. Atunci când au fost întrebate despre posibilitatea ca Turcia să achiziționeze avioane de luptă Boeing F-15C Eagle sau F-15EX Eagle II, surse americane și-au exprimat deschiderea față de această idee, declarând: „Ne-ar plăcea să vindem avioanele noastre Turciei”. Cu toate acestea, aceleași surse au precizat că nu au avut loc întâlniri sau solicitări oficiale cu privire la o posibilă vânzare de F-15.

Interesul pentru avioanele F-15 a crescut pe măsură ce Turcia căuta alternative la planurile sale anterioare de a achiziționa avioane de luptă rusești și la orientarea sa mai recentă către aeronavele Eurofighter Typhoon, o ofertă promovată de Regatul Unit.

Cu toate acestea, există informații potrivit cărora Germania, un partener în programul Eurofighter, s-ar putea opune acestei achiziții, stârnind îngrijorarea că afacerea ar putea eșua. Într-un astfel de scenariu, F-15 ar putea deveni o opțiune fezabilă pentru Turcia.

În timp ce SUA sunt deschise vânzării acestor aeronave, orice astfel de tranzacție ar fi probabil condiționată de rezolvarea problemei actuale legate de sistemul de apărare aeriană S-400, pe care Turcia l-a achiziționat de la Rusia în 2019. Această achiziție a dus la impunerea sancțiunilor CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) și la eliminarea Turciei din programul F-35.

În conformitate cu legislația SUA, în special cu Legea privind Autorizarea Apărării Naționale (NDAA) pentru anul fiscal 2021 și cu secțiunea 1241 din CAATSA, sancțiunile pot fi ridicate numai dacă Turcia renunță la sistemele S-400, retrage personalul rus implicat în mentenanța acestora și garantează că nu va încerca să le achiziționeze din nou în viitor. Fără aceste asigurări, progresul în negocierile pentru vânzarea de F-15 ar rămâne blocat.

Problema S-400 continuă să fie un obstacol major în relațiile SUA-Turcia în domeniul apărării. Recent, presa elenă a relatat că SUA a propus staționarea sistemelor S-400 la baza aeriană Incirlik din Turcia pentru a evita impasul.

Această sugestie a fost respinsă ferm de Ankara, care refuză orice relocare a sistemelor S-400. Surse americane au confirmat că această idee nu ar rezolva problema de fond, deoarece SUA solicită respectarea deplină a dispozițiilor CAATSA și NDAA pentru a ridica sancțiunile.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel