În timpul săptămânii trecute, congresmanul Adam Smith, Chairman of the House Armed Services Committee, citat de publicația turcă Daily Sabah, prezent la un eveniment dedicat apărării, a clarificat chestiune cu privire la revenirea Turciei în programul avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II.
Oficialul american a dat asigurări în cadrul evenimentului că „Turcia nu va fi reprimită în programul F-35”.
Amintim că industria turcă s-a alăturat programului dezvoltării avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II, program condus de SUA și din care fac parte mai multe națiuni. Turcii au investit nu mai puțin de 1.4 miliarde de dolari în program, dar au fost excluși în 2019 după SUA au încercat de mai multe ori, fără succes, să determine Ankara să renunțe la achiziția de sisteme antiaeriene rusești de tip S-400.
Turcia, stat pentru care Forțele Aeriene reprezintă călcâiul lui Ahile, urma să achiziționeze 100 de avioane de generația a V-a F-35 Lightning II construite de Lockheed Martin. Unele avioane pentru turci erau deja construite.
Problema nu e că Turcia achiziționează armament din Rusia, ci că prin S-400 rușii ar avea acces la informații secrete despre F-35
F-35, program Turcia
Oficialul american a subliniat în cadrul evenimentului că excluderea Turciei din programul F-35 „nu e o pedeapsă” pentru că turcii au achiziționat armament din Federația Rusă, ci are legătură strictă cu faptul că sistemele S-400 sunt incompatibile cu sistemele NATO iar prin utilizarea simultană a S-400 și F-35, rușii vor avea acces la date confidențiale din programul F-35 Lightning II.
De partea cealaltă Turcia amintește că înainte de a achiziționa S-400 a încercat fără succes să achiziționeze Patriot și spune că S-400 nu reprezintă niciun risc pentru sistemele NATO, inclusiv pentru programul F-35.
În discursul său, oficialul american a mai precizat că nu știe dacă Europa va decide să vândă avioane de luptă europene Turciei.
Amintim că Turcia a cochetat și cu achiziția de avioane F-16 în detrimentul F-35.
S-a speculat și că Turcia va condiționa acceptarea Suediei și Finlandei în NATO de rezolvarea mai multor aspecte în zona apărării, inclusiv problemele cu privire la înzestrarea și modernizarea Forțelor Aeriene Turce.
Suedia și Finlanda au depus oficial cererea de aderare la NATO pe data de 18 mai 2022, în contextul invaziei fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, declanșată de Federația Rusă în Ucraina. Turcia a amenințat că se va opune acestei aderări, folosindu-și dreptul de veto. Pentru aderare e nevoie de unanimitate în cadrul Alianței.
Oficial Turcia denunță relațiile celor două state nordice candidate cu grupările kurde și cu mișcarea gulenistă, cea care a stat în spatele puciului eșuat împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
În cele din urmă Ankara a renunțat la veto. Potrivit președintelui Finlandei, Turcia a renunțat la blocarea candidaturii celor două state nordice ca urmare a unui acord a cărui detalii nu au fost făcute publice, dar în care se precizează că Ankara va beneficia de cooperare deplină din partea Finlandei și Suediei în combaterea mișcărilor kurde.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News