Cancelarul german Olaf Scholz se opune trimiterii armelor în Ucraina, deoarece se teme că această decizie va atrage Germania în război.
Ucraina a mai primit și alte rachete cu rază lungă de acțiune, precum Storm Shadow din Marea Britanie și SCALP de fabricație franceză, iar la 25 aprilie au apărut informaţii că SUA au trimis în secret, săptămâna trecută, peste 100 de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune către Kiev.
"În ceea ce privește chestiunea Taurus... este o decizie pe care trebuie să o ia Germania", a declarat un înalt oficial anonim din domeniul apărării din SUA pentru TV5 Monde la 25 aprilie.
,,Dar, bineînțeles, având în vedere furnizarea de ATACMS de către SUA, precum și deciziile anterioare ale Marii Britanii și Franței de a furniza rachete cu rază lungă de acțiune, avem, evident, speranța că acest lucru va juca un rol esențial", au adăugat aceștia.
În februarie, președintele SUA, Joe Biden, a rugat oficiali americani din administraţia sa să includă rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune într-un pachet de ajutor militar, făcând acest lucru în secret din motive de securitate și "pentru a menține elementul surpriză pentru Ucraina", a relatat Reuters la 24 aprilie, citând un oficial american.
NYT, citând un alt oficial american anonim, a declarat că aceste rachete au fost cele care au lovit aerodromul din Dzhankoi, aflat în Crimeea ocupată de Rusia, pe 17 aprilie. Serviciile de informații militare ucrainene au declarat pe 18 aprilie că forțele ucrainene au distrus în atac patru lansatoare S-400, trei stații radar, un post de comandă și sistemul de supraveghere a spațiului aerian Fundament-M.
Statele Unite au livrat pentru prima dată Ucrainei modele mai vechi de rachete ATACMS cu rază medie de acțiune în toamna anului trecut, după luni de deliberări. Modelele mai vechi au o rază de acțiune de 165 de kilometri (aproximativ 100 de mile).
Modelele mai noi de ATACMS au o rază maximă de acțiune de aproximativ 300 de kilometri (aproximativ 190 de mile), iar livrarea lor către Ucraina a fost anterior necunoscută publicului.
Taurus este o rachetă de croazieră de fabricație germano-suedeză cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, mai mare decât rachetele Storm Shadow și SCALP pe care Ucraina le are în prezent, precum și decât modelele mai noi de ATACMS.
De asemenea, acestea sunt concepute pentru a lovi ținte aflate în subteran sau puternic protejate de structuri groase de beton.
Aceste avantaje ar permite Kievului să lovească ținte aflate mult în spatele liniei de front, inclusiv Podul Crimeii, o rută critică de aprovizionare și transport pentru forțele rusești.
Rachetele ar fi "folosite exclusiv în interiorul granițelor noastre", a declarat în august ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba ca răspuns la temerile oficialilor de la Berlin ca furnizarea de rachete Taurus ar arunca Germania direct într-un război cu Rusia.
,,Cu cât raza de acțiune a rachetelor este mai mare, cu atât războiul va fi mai scurt", a susținut el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News