SUA, simboluri constituționale și tradiții. Joe Biden devine cel mai puternic om al lumii libere

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii. Sursă foto: Joe Biden Facebook
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii. Sursă foto: Joe Biden Facebook

Inaugurările prezidențiale din SUA sunt mari producții teatrale, iar cea din acest an, când are loc instalarea lui Joe Biden, sub numele său oficial de Joseph Robinette Biden Jr, ca al 46-lea președinte al SUA an va fi cât mai aproape de tradiția americană. Deși, inaugurarea din 2021 va intra în istorie pentru un simplu motiv și anume că pe străzile capitalei se află mai mulți soldați înarmați decât are astăzi SUA trimiși în diferite teatre de război, adunate la un loc. 25 000 de soldați vor asigura pacea străzilor, deja pustii, al Washington DC pentru a preîntâmpina ireparabilul.

Aproape toți președinții s-au bucurat de spectacolul teatral și au căutat să îi reprezinta cît mai bine, auspiciile fiind favorabile celor care au reușit să încarneze nu numai puterea dar și măreția americană. Spre stupoarea multora, trebuie subliniat de la bun început că procedura de inaugurare este guvernată mai degrabă de tradiție decât de constituția SUA, singura procedură necesară din punct de vedere constituțional fiind jurământul prezidențial la preluarea funcției. Conform strictelor cuvinte constituționale, jurământul poate fi depus oriunde, cu oricine martor dacă poate asista legal la un jurământ și în orice moment anterior începerii efective a mandatului noului președinte). Recitarea jurământului prezidențial este singura componentă a acestei ceremonii cerută oficial de către constituția Statelor Unite (în articolul II, secțiunea unu, clauza 8). Deși nu este o cerință constituțională, șeful Curții Supreme administrează, în mod obișnuit jurământul prezidențial, iar unul dintre membrii Curții asigură jurământul vicepreședintelui.

 

Biden devine cel mai puternic om al lumii libere

 

În rest, inaugurarea este doar un spectacol guvernat de tradiții și de presiunea momentului în care are loc. După jurământ, urmat de cele 21 de lovituri de tun, de la ora 12 după amiaza, noul președinte al SUA devine cel mai puternic om al lumii libere. Inaugurarea președintelui Statelor Unite este o ceremonie pentru a marca începutul unui nou mandat de patru ani. Are loc pentru fiecare nou mandat prezidențial, chiar dacă președintele continuă în funcție, fiind reales pentru un al doilea mandat. Al 20-lea amendament constituțional, adoptat în 1933, a schimbat începutul și încheierea mandatului președintelui și vicepreședintelui din 4 martie în 20 ianuarie, scurtând astfel perioada de tranziție. În anul 1933, deja poșta se transmitea cu trenul, celebrul cod Dakota al poștalionului tras de cai fiind scos la pensie. Nu mai erau necesare luni de zile pentru a transmite certificatele electorate din fiecare stat, viteza tehnologică, existența telefonului și telegrafului impunând astfel reducerea duratei tranziției de l aun președinte la altul. Legea tranziției prezidențiale, votată în 1963 oferă mecanismele actuale pentru a facilita o tranziție ordonată și pașnică a puterii și a fost modificată de mai multe ori de atunci. Inaugurarea are loc, din 1937, la prânz, ora 12, în ziua de 20 ianuarie, prima zi a noului mandat, aproximativ 72 până la 78 de zile după alegerile prezidențiale.

Cu excepția a trei ocazii în care 20 ianuarie a căzut într-o duminică, 20 Ianuarie a rămas ziua inaugurării. Nu o impune constituția, ci o lege normală, în numele tradiției republicane a SUA. Așa cum s-a întâmplat în istoria mai veche sau mai nouă a SUA, în momente dramatice cum au fost, spre exemplu asasinarea unui președinte în funcție, pentru a facilita o tranziție prezidențială rapidă în circumstanțe extraordinare, noul președinte depune jurământul într-o ceremonie simplă, în orice loc sau oră. Puterile executive se transferă automat și integral noului președinte, chiar dacă nu a fost ales, el bucurându-se de toate pârghiile puterii republicii.

Începând cu anul 1801, majoritatea inaugurărilor prezidențiale au avut loc la Washington DC, la început în interiorul și apoi pe esplanada clădirii Capitolului. Inaugurările anterioare anului 1801 au avut loc, mai întâi la Federal Hall din New York City (1789), apoi la Congress Hall din Philadelphia, Pennsylvania (1793 și 1797). Fiecare oraș era, la vremea respectivă, capitala națiunii. Alături de public, participanții la inaugurare includ, vicepreședintele SUA, membrii Congresului, judecătorii Curții Supreme, militari de rang înalt, foști președinți, beneficiarii în viață ai Medaliei de Onoare (cea mai înaltă decorație americană) și alți demnitari.

 

Trump, primul președinte din 1869 care nu participă la inaugurarea succesorului său

 

Președintele și vicepreședintele care își încheie mandatul participă, de asemenea, la ceremonie. Această tradiție a fost respectată integral, în afară de doua cazuri cunoscute după anul 1861. Donald Trump, președintele care a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden a anunțat că nu va participa la inaugurarea din 20 ianuarie 2021, ceea ce îl va face primul președinte american în viață care nu va participă la inaugurarea succesorului său, de la Andrew Johnson în 1869.

 

Nu există nicio cerință ca vreo carte, sau în special un text sacru, să fie folosite pentru administrarea jurământului și niciuna nu este menționată în Constituție. Prin convenție, președinții care depun jurământul ridică mâna dreaptă și plasează stânga pe o Biblie sau altă carte sacră. În timp ce majoritatea președinților a făcut-o, John Quincy Adams nu a folosit o Biblie când a depus jurământul în 1825; nici Theodore Roosevelt nu a făcut-o în 1901. În 1853, Franklin Pierce a confirmat mai degrabă jurământul decât a jurat. Mai recent, un text sacru catolic a fost folosit pentru jurământ, în ceremonia lui Lyndon B. Johnson din 1963. Biblii cu semnificație istorică pentru republica americană au fost folosite la inaugurări prezidențiale. George HW Bush, Jimmy Carter și Dwight D. Eisenhower au folosit biblia inaugurală a lui George Washington. Barack Obama a pus mâna pe biblia Lincoln în 2009 și 2013, la fel și Donald Trump în 2017.

Președinții nou învestiți susțin de obicei un discurs denumit discurs inaugural. William Henry Harrison a pronunțat cea mai lungă adresă inaugurală, la 8.445 de cuvinte, în 1841. În timp ce George Washington a dat cea mai scurtă adresă inaugurală înregistrată, doar 135 de cuvinte. Din 1937, ceremonia a încorporat una sau mai multe rugăciuni. O tradiție a ceromoniei de investire este cea organizată de către serviciul național de rugăciune interconfesional, care este organizată de obicei a doua zi după inaugurare. Tradiția datează de la George Washington și reimpusă de către Franklin Delano Roosevelt.

Pentru o mare parte din istoria SUA, tranzițiile prezidențiale au fost efectuate fără o planificare prea avansată sau chiar fără o cooperare din partea președintelui care își încheie mandatul. Doar după cel de-al doilea război mondial, datorită pericolului nuclear omniprezent, deci al disparitiei conducerii SUA ca rezultat al unui atac atomic, legiuitorii au decis codarea prin lege a transferului de putere între administrații și etapizarea perioadei de tranzitie.

 

Trump nu încalcă nicio lege prin refuzul de a participa

 

Aceste codări legale au cunoscut extrem de multe extensii, astfel încât astăzi, tranziția prezidențială a devenit un proces extrem de complex, de etapizat, de birocratic și de legalist. Cu toate acestea, din punct de vedere legal, un președinte ales nu este obligat să vină în capitală până la inaugurarea sa și nu este obligat de nici un text de lege să aibă discuții de politică sau procedură substanțiale cu administrația precedentă. Identic și pentru președintele care părăsește funcția. Nimic nu îl obligă legal să se întâlnească cu viitorul președinte sau să asigure un transfer de putere cât mai ușor. Se presupune că birocrația americană știe ce are de făcut pentru  asigura continuitatea guvernamentală. Deși motivate politic și pentru a accentua acuzațiile sale de fraudă electorale, prin refuzul său de a partcipă la inaugurare,  Donald Trump nu încalcă nici o lege. Constituția si legile nu îl obligă cu nimic în acest sens.

Tranzițiile prezidențiale au existat într-o formă sau alta din 1797, când George Washington a predat președinția lui John Adams. În ciuda faptului că majoritatea lor s-au desfășurat fără probleme, unele dintre ele au cunoscut accidente și doar câteva au ajuns la catastrofă. Inaugurarea prezidențială americană nu ne oferă secretele viitorului mandat. Dar ne arată caracterul omului care predă puterea. Constituție și tradiție, amândouă la un loc, oferă, însă, măreția acestui moment.t

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel