Oleksandr Kamișin, ministrul industriilor strategice, a declarat pentru NV că cele două țări au început deja să lucreze la producția comună în urma vizitei unei delegații ucrainene la Washington luna trecută.
„În timpul vizitei noastre în Statele Unite, am fost asigurați nu doar de sprijinul financiar și militar continuu, ci și de intenția (părții americane) de a lucra la producerea în comun a sistemelor de apărare aeriană”, a spus Kamișin. „Am început deja să lucrăm la asta.”
Ucraina produce diverse tipuri de arme și muniții, iar în fiecare segment căutăm parteneriate cu companii americane și sunt sigur că vom reuși, a declarat oficialul.
Kamișin a spus că primele rezultate ale producției în comun vor fi văzute până la sfârșitul anului 2023, fără a preciza dacă asta înseamnă că primul sistem construit în comun va fi gata până atunci.
„Și alte lucruri sistemice complexe se vor întâmpla în următorii ani”, a adăugat ministrul.
NV relatează că a aflat din propriile sale surse că este vorba de producție comună de obuze, dar instalațiile industriale vor fi situate într-o țară terță, un vecin al Ucrainei. Un alt proiect similar este implementat pentru piese de schimb pentru elicoptere militare, scrie NV.
Șeful de stat major al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că specialiștii sunt așteptați să sosească în Ucraina în curând pentru a elabora planuri de stabilire a producției de echipamente militare, inclusiv de apărare antiaeriană.
Kievul și-a intensificat eforturile pentru a spori cât mai mult posibil producția internă de arme, pe măsură ce după 19 luni de la invazia Rusiei, cererea de arme și muniții a crescut vertiginos pentru a evita atacurile ruse.
Treci companii străine vor deschide unități de producție în Ucraina
Trei companii străine au convenit cu Ucraina să-și deschidă fabricile în Ucraina, a mai declarat Kamișin, într-un interviu pentru Vocea Americii.
„Începem să lucrăm la producția de obuziere cu o companie britanică, va fi producție licențiată și va începe anul viitor”, a spus ministrul.
În plus, Ucraina a început să lucreze la un joint venture cu o companie germană, iar o companie turcă a început deja construirea unei fabrici.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News