Programul de dezvoltarea a acestui motor, intitulat „Tactical High-Speed Offensive Raft Jet Extended Range” (THOR-ER)’’ implică cercetări efectuate de divizia de armament a Naval Air Warfare Center – care aparţine Marinei SUA – şi Norwegian Defence Research Establishment, cu sprijinul companiei norvegiene de apărare Nammo Group, potrivit unui comunicat de presă al Pentagonului.
„Sunt foarte mulțumit de perspectivele acestei inițiative. Acest lucru nu numai că va schimba starea forțelor noastre armate, ci va duce și cooperarea bilaterală la un nou nivel complet nou”, a declarat Morten Tiller, director al Norwegian Naţional Armaments.
Tiller a explicat că proiectul THOR-ER va include rezultatele multor ani de cercetare și dezvoltare realizate de oamenii de știință norvegieni în domeniul tehnologiei dezvoltării motoarelor şi rachetelor.
Tiller a ţinut să precizeze că Nammo Group ar urma să aibă o contribuţie însemnată la dezvoltarea acestui proiect, mai ales că are o lungă experienţă în participarea în comun cu producători americani la alte proiecte.
Programul THOR-ER își propune să integreze tehnologiile, rezultate în urma cercetării şi dezvoltării, în prototipuri ale unor arme hipersonice care vor fi testate din punct de vedere operaţional – viteza şi autonomie de zbor – pentru aplicații terestre, maritime și aeriene.
Pentagonul precizează că finalizarea programului este așteptată până la sfârșitul anului 2024, când, după testele de zbor, ambele țări vor intenționa ca acestă tehnologie să fie utilizată pe avioane militare.
Realizarea unui sistem de arme hipersonice este una dintre prioritățile esențiale ale Strategiei de Apărare Națională a Departamentului Apărării al SUA
În decembrie 2019, șeful Pentagonului de la acea vreme, Mark Esper, a recunoscut că Statele Unite au rămas, oarecum în urmă, în domeniul dezvoltării armelor hipersonice. El a explicat că, de câțiva ani, SUA au stopat orice programe pe acest segment, preferând să se concentreze pe alte tipuri de arme, dar că acum a venit momentul "ca fiecare dolar să fie investit" în astfel de dispozitive de luptă pentru a dobândi, și aici, supremație absolută.
Departamentul american al Apărării aproape că a dublat investiţiile pe termen lung - aproape cinci miliarde în anul fiscal 2020 - pentru dezvoltarea de rachete hipersonice în următorii cinci ani.
În lună martie a anului 2019, Rusia s-a lăudat că este singură națiune care deține deja arme hipersonice.
„Știm foarte bine că, până în prezent, nimeni altcineva în afară de Rusia nu mai deține arme hipersonice. Dar suntem conștienți că și alte state vor dezvolta mai devreme sau mai târziu aceste arme", a spus Vladimir Putin, în martie 2019, în urma unei reuniuni guvernamentale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News