Litoralul românesc, tot mai „aglomerat”. Avioane de cercetare ale SUA și a altor țări aliate, misiuni la Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
 avion american de cerctare P-8A Poseidon
avion american de cerctare P-8A Poseidon

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 02.05.2022, în zona litoralului românesc de la Marea Neagră au evoluat mai multe avioane de cercetare și cu destinație specială aparținând SUA și NATO.

Astfel, în partea de sud-est a României s-au aflat un avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon, un avion AWACS (Airborne Warning and Control System) de tip E-3A Sentry și o aeronavă de comandă și control E-8C Joint STARS. De asemenea, deasupra Mării Negre a îndeplinit misiuni și o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk.

Aeronava Boeing P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia), la ora 10.58. Avionul de patrulare antisubmarin, cu numărul de înregistrare P-8 NOREG, a evoluat în spațiile aeriene ale Bulgariei și României. Acesta a efectuat mai multe treceri în apropiere de Constanța. Aeronava a zburat la o altitudine de aproximativ 5.530 de metri, probabil cu o viteză de circa 600 de kilometri pe oră.

Deși avionul american a îndeplinit misiuni numai în zona de litoral, senzorii de la bordul acestuia îi permit să monitorizeze și întinderea de mare din fața sa, pe o distanță de câteva zeci de kilometri. Începând din 12 aprilie, o aeronavă americană de acest tip a îndeplinit misiuni zilnice deasupra României și Bulgariei, ieșind și în zona apelor teritoriale ale acestora din Marea Neagră. Anterior, zborurile avioanelor P-8A au fost întrerupte în Regiunea Mării Negre, din cauza invaziei militare a Rusiei în Ucraina.

2. -imagine fara descriere- (avioane-de-cercetare-marea-neagra-01_32154400.jpg)

Avionul AWACS de tip Boeing E-3A Sentry aparținând forțelor aliate din cadrul NATO a decolat de la Baza Aeriană Konya din Turcia. Aeronava, cu numărul de înregistrare LX-N90454 și indicativul radio NATO11, a evoluat în cercuri concentrice, într-un raion delimitat de localitățile Babadag, Hârșova și Năvodari. Aceasta a zburat la o altitudine de aproximativ 9.750 de metri.

Avionul de comandă și control Boeing E-8C JSTARS din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Ramstein din Germania. Aeronava, cu numărul de înregistrare 95-0121 și indicativul radio REDEYE6, a evoluat într-un raion dreptunghiular între localitățile Constanța și Brăila. Aceasta a zburat la o altitudine de aproximativ 10.060 de metri.

Drona de cercetare Nortrop Grumman RQ-4B Global Hawk, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE12, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia), în seara zilei de 01 mai. Aceasta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, pe 02 mai, la ora 01.30. Aparatul de zbor fără pilot a zburat în vestul Mării Negre pentru un interval de aproximativ 14 ore. Este pentru a doua oară în câteva zile când o dronă americană zboară în această zonă pentru atât de mult timp (misiunea anterioară a durat 20 de ore).

Probabil, mijloacele aeriene ale SUA și NATO au supravegheat zona operațională a Flotei ruse din Marea Neagră, situată la nord-vest de Sevastopol, și partea de nord-vest a acvatoriului Mării Negre. Acestea au cules informații despre poziționarea trupelor și tehnicii militare rusești din Regiunea Mării Negre, în scopul actualizării hărților electronice cu situația din această zonă.

Este posibil ca o parte dintre aceste informații să fie transmise de către SUA și trupelor ucrainene, care, între altele, pe 02 mai au repurtat un nou succes în Marea Neagră. Astfel, o dronă de cercetare și atac de tip Bayraktar TB-2 a distrus două vedete rapide de patrulare din clasa Raptor aparținând Flotei ruse din Marea Neagră. Acțiunea s-a produs în apropiere de Insula Șerpilor.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel