Exerciţiul a avut loc în condiţiile în care Washingtonul cere ajutorul aliaţilor pentru a menţine presiunea asupra regimului comunist chinez, potrivit Reuters, citat de Epoch Times.
USS McCampbell, un distrugător cu rachete ghidate al Marinei SUA, care este andocat în Japonia şi HMS Argyll, o fregată a Marinei Regale britanice, care se află într-un tur al Asiei, au desfăşurat de vinerea trecută până miercuri diverse manevre, inclusiv privind comunicaţiile, „cu scopul de a adresa priorităţile comune privind securitatea”, a precizat Marina SUA într-un comunicat de presă.
USS McCampbell (DDG 85) and HMS Argyll (F231) receive fuel from @MSCSealift's USNS Henry J. Kaiser (T-AO 187) as the #USNavy and @RoyalNavy operate together in the South China Sea: https://t.co/kXxWh0VLPY #NavyPartnerships pic.twitter.com/H0r1TCY7HS
— U.S. Pacific Fleet (@USPacificFleet) 16 ianuarie 2019
„Nu există nicio înregistrare în istoria recentă privind desfăşurarea de operaţiuni comune, în special în Marea Chinei de Sud”, a precizat un purtător de cuvânt al Marinei SUA.
Niciun astfel de exerciţiu comun nu a fost desfăşurat în regiune cel puţin începând cu 2010, a adăugat el.
Exerciţiul a avut loc după ce o altă navă britanică, HMS Albion, a navigat în august 2018 în apropierea lanţului de insule Paracel din Marea Chinei de Sud, care este revendicat de Beijing.
Era pentru prima dată când Marea Britanie provoca în mod direct controlul tot mai mare exercitat de China asupra canalului maritim strategic şi avea loc după ce SUA precizase că ar dori să vadă o participare internaţională mai mare la astfel de acţiuni. Beijingul a acuzat Londra că s-a implicat într-o „provocare”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News