SUA și China, într-un punct mort. Beijingul avertizează SUA să nu depășească 'linia roșie' pe care a trasat-o

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aeronave J-10 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Aeronave J-10 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Un diplomat de vârf din cadrul Partidul Comunist Chinez a avertizat SUA să nu depășească ”linia roșie” trasată de Beijing. Reacția vine ca urmare a  declarațiilor lui Joe Biden privind încălcarea drepturilor omului, dar și a secretarului de stat Anthony Blinken care a numit China „cea mai semnificativă provocare”.

Yang Jiechi membru al Biroului Politic și directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist, a declarat într-un mesaj video că SUA și China ”se află într-un moment-cheie” în reconstrucția legăturilor și în ceea ce privește cooperarea, după învestirea lui Joe Biden, în funcția de președinte al SUA. El a pus pe umerii SUA toată răspunderea pentru a repara daunele cauzate de „politicile greșite” ale administrației Trump, transmite Business Day.

"Noi, în China, sperăm că SUA se vor ridica deasupra mentalității demodate cu privire la rivalitatea dintre cele două state și vor colabora cu Beijingul pentru a menține relația pe drumul cel bun", a spus Yang, fost ministru de externe.

 

China a avertizat SUA să nu „depășească linia roșie”

 

Yang a cerut SUA să înceteze ”hărțuirea studenților chinezi, cenzurarea presei chineze, închiderea și suprimarea companiilor chineze” și a spus că probleme precum Hong Kong, Tibet sau Xinjiang sunt o ”reprezintă o linie roșie care nu trebuie depășită”.

Discursul adresat Comitetului Național pentru Relațiile SUA-China a reprezentat cel mai înalt apel al Beijingului de când Biden a preluat puterea pe 20 ianuarie.

Președintele chinez Xi Jinping a fost printre ultimii lideri mondiali care l-au felicitat pe Biden pentru victoria electorală asupra lui Trump în noiembrie, iar cei doi nu au vorbit încă după învestire.

Administrația democraților și-au arătat intenția de a menține presiunea asupra Chinei în ceea ce privește comerțul și drepturile omului. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat luni, în cadrul unei apariții la MSNBC, că SUA ar trebui să ofere ”refugiu” persoanelor care fug de represiunea politică din Hong Kong. El a spus că politicile Chinei față de minoritatea musulmană din Xinjiang s-au ridicat la nivelul de genocid.

”Până în prezent, niciuna dintre părți nu se arată prea dornică să facă prima mișcare în moderarea tensiunilor bilaterale”, a declarat Avery Goldstein, profesor de politică globală și relații internaționale de la Universitatea din Pennsylvania.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat Statele Unite, la o conferinţă organizată de Forumul Economic Mondial, să nu continue o abordare a confruntării, deoarece "va conduce doar la un impas bilateral".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel