SUA și-au transferat în Europa singura aeronavă pentru monitorizare nucleară. Este vizată situația de la centrala din Zaporojie

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 01.07.2023, la ora 13:45 (ora Europei Centrale), o aeronavă de tip Boeing WC-135 aparținând Forțelor Aeriene americane a aterizat la Baza Aeriană Souda Bay (Chanya) de pe Insula Creta, venind direct din SUA.

După cum este cunoscut, baza de pe insula grecească din Marea Mediterană este folosită de către forțele NATO (în special SUA și Marea Britanie) pentru îndeplinirea de misiuni în zona Mării Negre cu diverse mijloace de cercetare (drone RQ-4B sau avioane de cercetare radioelectronică RC-135V/W).

Avionul WC-135, cunoscut și sub numele de Constant Phoenix, este o aeronavă de cercetare atmosferică folosită de Forțele Aeriene ale SUA pentru colectarea de probe de aer în scopul descoperirii prezenței agenților chimici și biologici.

Aeronava este echipată cu instrumente de detectare extrem de sensibile și sofisticate, care îi permit să monitorizeze situația și să identifice substanțele periculoase. Capabilitățile sale fac posibilă colectarea de date privind radiațiile nucleare, armele chimice, poluanții atmosferici și agenții biologici.

Avionul WC-135 a fost dezvoltat în timpul Războiului Rece și a fost folosit inițial pentru a detecta testele nucleare efectuate de națiunile străine. De-a lungul anilor, misiunea sa a fost extinsă pentru a include suprevegherea și analiza altor amenințări de mediu și preocupări de securitate națională.

Beneficiind de un echipaj specializat, format din oameni de știință și operatori de detectare, WC-135 poate opera în diverse scenarii, inclusiv în teatre de război, zone de criză, precum și în misiuni de monitorizare pentru incidente nucleare sau chimice.

Datele tehnice ale zborului din 01 iulie arată că avionul WC-135, cu numărul de înregistrare 64-14836, a folosit indicativul radio WNDSR01. La intrarea pe teritoriul european, în spațiul aerian al Spaniei, acesta a evoluat la o altitudine de 10.973 de metri.

Comentariul autorului: Înainte de summitul NATO, programat pentru perioada 11-12 iulie la Vilnius, în Lituania, ambele părți implicate în conflictul din Ucraina se acuză reciproc de pregătirea unor provocări legate de cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la Zaporojie, cu șase reactoare nucleare operaționale.

Atfel, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a acuzat Rusia că pregătește un sabotaj la centrală, care va avea loc după ce aceasta va fi transferată sub controlul Ucrainei și Agenției internaționale pentru energie atomică (AIEA). Potrivit acestuia, trupele ruse au minat deja stația și se pregătesc să o arunce în aer de la distanță de îndată ce reprezentanții Kievului și organizației internaționale vor ajunge acolo.

Pe de altă parte, reprezentanții ruși acuză Kievul că pregătește o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie, pentru a da vina pe Rusia. Potrivit informațiilor furnizate de la Moscova, este planificată lovirea unei instalații de depozitare uscată a deșeurilor de la combustibilul nuclear, cu eliberarea ulterioară de radiații în aer. Se estimează că structurile de protecție ridicate de Rusia în jurul centralei nu vor deveni un obstacol serios pentru dronele de atac ucrainene.

Probabil că SUA au adus aeronava WC-135 în Europa în acest context, pentru a monitoriza situația dezvoltată în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. În perioada următoare sunt așteptate zboruri specifice ale acesteia, pentru recoltarea de probe de aer, prin care să se monitorizeze situația eventualelor radiații nucleare.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel