Publicitate
Până acum, SUA s-au ferit să ofere Ucrainei tancurile sale Abrams, deși Marea Britanie și alți aliați cheie se pregătesc să furnizeze tancurile, care ar putea fi cruciale în război, în timp ce Kievul se pregătește pentru o posibilă contraofensivă rusă la scară largă.
Publicația Politico scrie că vineri, la Ramstein, SUA vor anunța livrarea de muniție GLSDB, capabile să lovească ținte aflate la aproximativ 150-160 de km și pot fi lansate de pe sisteme HIMARS și M270.
Totuși, pachetul nu va include Sistemul de rachete tactice al armatei cu rază lungă de acțiune care pot lovi direct Rusia, e vorba de celebrele ATACMS.
Nu e exclus însă ca SUA să dea „undă verde” pentru ca blindatele de luptă Stryker să ajungă în Ucraina.
Problema Abrams în Ucraina ține de aspecte logistice
Pentagonul explică că o astfel de decizie nu are legătură cu teama de escaladare a relațiilor cu Rusia sau riscul ca armele americane să ajungă la Moscova. Preocuparea ține mai degrabă de aspectele logistice, întrucât operarea și întreținerea unui Abrams de 70 de tone este o provocare chiar și pentru armata americană, iar tancul nu va plia pe nevoia și modul de operare al trupelor ucrainene.
Deși oficialii americani au susținut public decizia aliaților cu privire la tancuri, nimeni nu a sugerat până acum că administrația Joe Biden s-ar putea răzgândi și ar putea trimite tancuri americane în Ucraina, scrie CNN.
Diplomatul român Cristian Diaconescu este de părere că atitudinea SUA față de contribuția europenilor în Ucraina s-a schimbat, iar administrația Biden încearcă să transfere o parte din efortul militar occidental către statele europene.
”Din câte știu, există un anumit tip de context, mai ales american, care încearcă să promoveze contribuția europeană serioasă privind sprijinul militar”, declara Diaconescu la Digi24.
La rândul său, gen. (r.) Cristian Barbu a declarat că problema logistică este una esențială, Ucraina fiind nevoită să utilizeze echipamente la standarde NATO, ceea ce necesită o pregătire suplimentară a militarilor săi.
Tanc M1 Abrams
”Ucraina trebuie să pregătească zeci de mii de oameni care trebuie pregătiți, chestiune care nu se poate face peste noapte”, arată generalul Barbu.
Cel mai mare pachet de ajutor de securitate din SUA până în prezent, anunțat la începutul lunii ianuarie 2023, a însumat peste trei miliarde de dolari și a inclus primul lot de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley.
De menționat că ajutorul militar total al administrației Biden către Ucraina este de aproximativ 25 de miliarde de dolari, din care peste 24 de miliarde au fost furnizate după începerea invaziei pe scară largă a Federației Ruse, în 24 februarie 2022.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Până în acest moment, doar Marea Britanie a anunțat că va trimite tancuri principale în Ucraina. Guvernul britanic a confirmat că va transfera 14 tancuri Challenger 2 și 30 de obuziere AS90 către Ucraina.
Astfel, o companie de 14 tancuri Challenger 2 va fi livrata către Ucraina în următoarele săptămâni, după ce premierul britanic, Rishi Sunak, i-a spus președintelui Zelenski că Marea Britanie va oferi sprijin suplimentar ţării sale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News