SUA s-au pregătit riguros, încă din anul 2022, pentru o eventuală utilizare de către Rusia a armelor nucleare în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Statele Unite au început să se "pregătească riguros" la sfârșitul anului 2022 pentru un eventual atac nuclear pe care Rusia l-ar putea efectua asupra Ucrainei, care ar fi primul atac nuclear în cadrul unui război de când Statele Unite au lansat bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, în urmă cu aproape optzeci de ani, potrivit CNN, care citează oficiali de rang înalt ai administrației Biden.

Oficialii au declarat că administrația Biden este deosebit de îngrijorată de faptul că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice sau pe câmpul de luptă.

CNN a relatat că administrația Biden a fost îndemnată să facă această evaluare nu pe seama unui singur indicator, ci de o combinație de evenimente, analize și "noi informații extrem de sensibile".

Un alt oficial de rang înalt al administrației a declarat reporterilor că teama Washingtonului "nu a fost doar ipotetică, ci s-a bazat și pe unele informații pe care le-am cules".

Oficialii de la Washington doreau să aibă un plan pentru a fi "în cea mai bună poziție posibilă" în cazul în care Rusia ar fi folosit arme nucleare împotriva Ucrainei. În această perioadă, de la sfârșitul verii până în toamna anului 2022, Consiliul Național de Securitate al SUA a convocat o serie de reuniuni pentru a elabora planuri de urgență în cazul în care Rusia ar fi folosit arme nucleare sau dacă existau indicii clare că urma să facă acest lucru.

Unul dintre argumentele în favoarea folosirii armelor nucleare de către președintele rus Vladimir Putin a fost pierderea orașului Herson, despre care rușii susțineau că este teritoriul lor și că, în baza doctrinei lor, ar putea duce la utilizarea armelor nucleare.

În acel moment, mașina de propagandă a Rusiei răspândea o nouă poveste falsă despre o "bombă murdară ucraineană", care, potrivit oficialilor americani, ar fi putut fi o acoperire pentru un potențial atac nuclear rusesc.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o serie de apeluri telefonice către oficiali din domeniul apărării din SUA, Marea Britanie, Franța și Turcia în octombrie 2022, notificându-i că Kremlinul era preocupat de posibile provocări din partea Kievului care implică ''utilizarea unei bombe murdare".

SUA au respins aceste afirmații venite din partea oficialilor ruși, dar au pus la îndoială motivația din spatele lor.

Cu toate acestea, CNN a subliniat că "în niciun moment SUA nu au detectat informații care să indice că Rusia lua măsuri pentru a-și mobiliza forțele nucleare pentru a efectua un astfel de atac".

,,Evident, am acordat o mare prioritate urmăririi și am avut cel puțin o anumită capacitate de a urmări astfel de mișcări ale forțelor sale nucleare [ale Rusiei]. Și în niciun moment nu am văzut vreun indiciu privind tipurile de măsuri pe care ne-am fi așteptat să le ia dacă ar fi mers pe calea utilizării armelor nucleare", au precizat oficialii citați de CNN.

Cu toate acestea, oficialii americani au în continuare un sentiment de incertitudine dacă Rusia muta sau nu arme nucleare tactice mai aproape de linia frontului.

Spre deosebire de armele nucleare strategice, capabile să distrugă orașe întregi, armele nucleare tactice sau cele ''destinate câmpului de luptă'' sunt suficient de mici pentru a fi transportate pe ascuns și utilizate din sisteme convenționale deja desfășurate pe câmpul de luptă din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel