SUA revoluționează tancurile Abrams. U.S. Army a testat un sistem inedit de țintire bazat pe inteligență artificială (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

U.S. Army a testat un sistem experimental de recunoaștere a țintelor bazat pe inteligență artificială - Advanced Targeting and Lethality Aided System (ATLAS). Analiştii militari de la The Drive au atras atenția asupra imaginilor publicate cu un tanc M1 Abrams dotat cu senzorii sistemului. 

 

 

Imaginile cu un tanc M1 Abrams al U.S. Army, dotat cu un sistem experimental de recunoaștere a țintelor bazat pe inteligență artificială (AI) au fost publicate pe site-ul DVIDS la 13 februarie, însă acestea au fost realizate la 5 noiembrie 2022. Atunci a avut loc evenimentul ''Project Convergence 2022'', în cadrul căruia armata a testat utilizarea sistemelor pe diferite tipuri de arme.

După cum menționează într-un scurt comunicat de presă, ataşat imaginilor publicate pe site-ul DVIDS, mai mulţi militari ai U.S. Army au făcut echipă cu inginerii și oamenii de știință de la Centrul de Comandă, Control, Comunicații, Calculatoare, Cibernetică, Informații, Supraveghere și Recunoaștere (C5ISR) pentru a testa prototipuri ale mai multor sisteme dezvoltate în cadrul programului ATLAS (Advanced Targeting and Lethality Aided System).

Prin urmare, în fotografie se pot vedea mai multe sisteme dezvoltate în cadrul programului ATLAS. În special, unitatea de senzori montată pe platforma rotativă a turelei unui tanc M1 Abrams, chiar în spatele tunului de 120mm.

Există, de asemenea, mai mulți senzori instalaţi pe carena tancului. Se presupune că aceştia sunt parte a sistemului integrat multifuncțional cu laser (I-MILES CVTESS). Sistemul este utilizat pentru a simula în condiții de antrenament trageri și a evalua daunele produse.

Întregul tanc este îmbrăcat cu diverse echipamente care, în mod norma, nu le regăsim pe un tanc obişnuit M1 Abrams. În partea din spate a tancului, se poate vedea unitatea principală I-MILES și sistemul de aer condiționat pentru răcirea echipamentelor instalate suplimentar pe tanc

Sistemul ATLAS utilizează tehnologii avansate de detectare și algoritmi de învățare automată pentru a automatiza sarcinile manuale în timpul fixării țintelor, permițând echipajului să lovească de trei ori mai multe ținte.

Senzorul optic primește o imagine a zonei înconjurătoare și o transmite pentru a fi procesată de un soft cu inteligenţa artificială. După aceea, obiectele sunt afișate pe ecran împreună cu parametrii estimați ai armelor și munițiilor optime de care tancul dispune pentru distrugere ţintelor.

Este încă totuşi nevoie de o persoană care să stea la comanda sistemului pentru a decide asupra alegerii țintei și a modului în care aceasta trebuie distrusă - inteligența artificială oferă doar un set de date cu rol informativ.

Scopul programului este de a crește letalitatea tancului, eficiența maximă a acestuia în luptă. Utilizarea inteligenței artificiale va ajuta nu numai la o mai bună lovire a țintelor, ci și la salvarea vieților soldaților și a echipamentului.

Se planifică dezvoltarea ulterioară a programului - în special, posibilitatea ca echipajul să poată vedea în afara tancului cu ajutor caşti ca să aibă caracteristici similare cu cele folosite de piloţii avioanelor de vânătoare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel