SUA refuză să dea Israelului mână liberă. America se opune ca aviația militară a Israelului să lovească facilitățile nucleare din Iran

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane de luptă israeliene de tip F-35I Adir, într-o bază militară din Israel. Photo credit: IDF
Avioane de luptă israeliene de tip F-35I Adir, într-o bază militară din Israel. Photo credit: IDF

Ca urmare a atacului masiv cu rachete balistice lansat de Iran în aceste zile împotriva Israelului, atac în care au fost lansate aproximativ 200 de rachete, guvernul condus de Bibi Netanyahu ia tot mai serios în calcul lovirea facilităților nucleare ale Iranului. Doar că American se opune. Dar cum explică Washingtonul această decizie?

Președintele american Joe Biden a declarat că se opune ca Israelul să lovească instalațiile nucleare ale Iranului ca măsură de retaliere după atacul Iranului cu rachete balistice. El a explicat că Ierusalimul are dreptul să răspundă atacului, dar că ar trebui să facă acest lucru printr-un răspuns „proporțional”.

Cu alte cuvinte nu un atac masiv. 

Biden a mai adăugat că vor fi impuse noi sancțiuni împotriva Iranului și că a discutat deja despre acest lucru cu liderii țărilor G7.

„Vom discuta cu israelienii despre cum vor răspunde. Toți cei din G7 suntem de acord că au dreptul să răspundă, dar ar trebui să răspundă proporțional”, le-a spus Biden reporterilor înainte de a se îmbarca în Air Force One.

Cei de la The Times of Israel scriu că se pare că Israelul analizează un atac asupra instalațiilor nucleare sau petroliere ale Iranului, ca parte a unor măsuri de retaliere pentru atacul de marți, în care statul fundamentalist Iran a lansat 181 de rachete balistice asupra Israelului. În urma atacului a murit un palestinian în Cisiordania.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat la scurt timp după atac că Iranul a făcut „o mare greșeală” și va „plăti” pentru ea.

 

American spune „nu”. Biden, despre atacarea facilităților nucleare ale Iranului: „Răspunsul este nu”

 

2. -imagine fara descriere- (1-joe-biden-ia-in-considerare-lovirea-activelor-navale-iraniene-ca-raspuns-la-atacurile-din-iordania--trump-il-acuza-ca-nu-a-reusit-sa-descurajeze-teheranul_18492200_04665300.jpg)

Biden a cerut Israelului să răspundă „proporțional” la atac. Întrebat dacă sprijină o lovitură asupra facilităților nucleare iraniene, Biden a afirmat direct: „Răspunsul este nu”.

De precizat că Iranul deține aproximativ 20 uzine nucleare.

Într-o ședință după atacul de marți seara al Iranului, cabinetul israelian a hotărât să răspundă cu forță, dar să se coordoneze mai întâi cu Washington.

Postul public de radio Kan a citat surse diplomatice care afirmă că răspunsul Israelului nu va duce la un război regional și a raportat că alegerile prezidențiale din SUA sunt factorul principal pentru modul în care Israelul încă ezită să acționeze.

Șeful Statului Major al IDF, generalul Herzi Halevi, a declarat miercuri că Israelul va răspunde la atacul iranian și a remarcat că armata are capacitatea de a „ajunge și lovi orice punct din Orientul Mijlociu”.

„Aceia dintre dușmanii noștri care nu au înțeles acest lucru până acum, îl vor înțelege în curând”, a spus el într-o declarație video, în timpul unei vizite la baza aeriană Tel Nof.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel