Ucraina primeşte avioane de luptă F-16, dar fără un important sistem de comunicaţii: Ce este Link 16 şi de ce Statele Unite nu vor să-l ofere şi ucrainenilor?

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner
Pilot de avion F-16 al U.S. Air Force. Sursa Foto: U.S. European Command (EUCOM)/Senior Airman Raya Feltner

Comandantul suprem al armatei americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a întocmit o listă a sistemelor de armament pe care SUA le dețin și care ar putea ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei și pe care administrația Biden nu le-a furnizat încă, inclusiv rachete aer-sol și o rețea de comunicații securizată utilizată de NATO.

Într-o anexă atașată la un raport clasificat privind strategia administrației Biden pentru Ucraina, care a fost transmis Congresului la începutul lunii trecute, generalul Chris Cavoli a prezentat o listă de capacități ale SUA care ar putea ajuta armata ucraineană să lupte mai eficient

Lista includea racheta Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM), un tip de rachetă de croazieră lansată din aer, și un sistem de comunicații cunoscut sub numele de Link 16 - o rețea de schimb de date utilizată de SUA și NATO care ar trebui să permită o comunicare mai rapidă între sistemele de luptă și care este deosebit de utilă pentru comanda și controlul apărării aeriene și antirachetă. Ucraina a solicitat ambele sisteme în mod repetat, potrivit CNN.

Pe măsură ce Ucraina continuă să își consolideze apărarea, este esențial să dispună de arme de ultimă generație precum rachetele de croazieră AGM-158A JASSM. Cu toate acestea, la fel de esențiale sunt sistemele avansate de comunicații, cum ar fi Link 16. Acest sistem este vital pentru coordonarea operațiunilor militare și este utilizat pe scară largă de NATO, însă SUA ezită să împărtășească această tehnologie cu Ucraina, temându-se că ar putea ajunge în mâinile rușilor. 

Generalul Christopher Cavoli, care se află la comanda forțelor NATO și ale Statelor Unite în Europa, subliniază importanța sistemului Link 16 în asigurarea succesului operațiunilor de apărare antiaeriană și antirachetă.

Sistemul facilitează schimbul rapid și precis de date privind obiectivele țintă și condițiile de luptă. Absența Link 16 limitează în mod semnificativ potențialul avioanelor F-16 pe care Ucraina urmează să le primească de la aliați, inclusiv de la Danemarca, Țările de Jos și Norvegia. 

În timp ce rachetele JASSM asigură capacitatea de a lovi adânc în teritoriul rus, rolul Link 16 în coordonarea misiunilor de luptă este indispensabil.

Link 16 este un sistem militar de schimb de date tactice, esențial pentru NATO și aliații SUA. Este conceput pentru a facilita schimbul în timp real de informații vitale, cum ar fi pozițiile inamicului și ale aliaților, între aeronave, nave și forțele terestre. Această legătură radio securizată joacă un rol crucial în asigurarea unei coordonări fără probleme în timpul operațiunilor comune în scenarii de luptă complexe. 

Importanța Link 16 devine deosebit de clară în situații de criză. De exemplu, absența unui astfel de sistem pentru avioanele F-16 ucrainene reduce drastic capacitățile operaționale ale acestora, deoarece nu au acces la coordonarea centrată pe rețea și la informații tactice esențiale, care sunt esențiale pentru succesul misiunilor militare moderne. 

Generalul Cavoli nu precizează de ce Statele Unite nu au furnizat sistemele care, în opinia sa, ar fi extrem de importante. Însă oficialii americani și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la faptul că tehnologia americană sensibilă ar putea ajunge în mâinile rușilor, ceea ce, potrivit unei surse consultate de CNN, este probabil motivul întârzierii în cazul sistemului Link 16.

Rachetele aer-sol, care sunt lansate de avioane de luptă, ar putea să nu fie utile ucrainenilor decât dacă aceștia ating un anumit nivel de superioritate aeriană, a adăugat sursa.

După aproape trei ani de război, ucrainenii încă imploră SUA să le furnizeze armament mai avansat și să ridice restricțiile privind modul în care pot fi utilizate sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA. 

În contextul în care alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc peste mai puțin de o lună, viitorul sprijinului acordat de SUA Ucrainei este incert, chiar dacă SUA afirmă că lucrează pentru a se asigura că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a rezista cel puțin până la sfârșitul anului 2025.

Descarcă și tu aplicația pentru mobil DefenseRomaniaO poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Guvernul ucrainean continuă să facă lobby puternic. Când Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă la sfârșitul lunii trecute, acesta a venit cu o listă detaliată - nu de arme, ci de ținte din Rusia pe care dorește să le lovească cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, cunoscute sub numele de ATACMS.

Lista este o parte esențială a „planului de victorie” al lui Zelenski pentru câștigarea războiului. Biden, care până în prezent a interzis ucrainenilor să utilizeze sistemele de rachete pentru atacuri la mare adâncime în Rusia, nu a respins în totalitate cererea, au declarat mai multe surse americane.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel