SUA reacționează la exercițiile de amploare desfășurate de Rusia: Lansatoare de rachete HIMARS au fost dislocate în Insulele Aleutine

Ionel Copcea |
Data publicării:

Într-un interviu acordat publicației Business Insider, comandantul Diviziei 11 Desant Aerian din cadrul Forțelor Armate ale SUA, general maior Joseph Hilbert, a declarat, pe 14.09.2024, că unități ale diviziei au fost dislocate în Insulele Aleutine, Alaska, în legătură cu exercițiile rusești de amploare Ocean-2024.

Pe insula Shemya, în special, a fost desfășurat un lansator de rachete HIMARS și un radar de luptă contrabaterie. După cum a precizat generalul Hilbert, operațiunea demonstrează capacitatea armatei americane din Pacific de a muta forțele “cu pricepere și fără avertisment” chiar și în cele mai îndepărtate locații.

Exercițiul strategic de comandament și stat major Ocean-2024 se desfășoară, în perioada 10-16 septembrie, în raioane maritime din Oceanul Arctic și Oceanul Pacific, Marea Baltică, Marea Caspică și Marea Mediterană.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că la manevre participă 400 de nave de luptă, submarine și nave auxiliare, peste 120 de avioane și elicoptere aparținând Aviației navale și Forțelor Aerocosmice, aproximativ 7.000 de unități de tehnică militară și specială, precum și peste 90.000 de militari.

La activitățile planificate în cadrul exercițiului în zona Oceanului Pacific participă și trei nave de luptă și o navă auxiliară, precum și 15 avioane din cadrul Forțelor Armate ale Chinei.

Comentariul autorului: Cu numai o zi mai înainte, pe 13 septembrie, în cadrul exercițiului Ocean-2024, avioane rusești de patrulare antisubmarin s-au apropiat de frontierele americane din Alaska. Două aeronave Tu-142, escortate de avioane de vânătoare, au evoluat în zona de responsabilitate a Comandamentului de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD), fără să fie considerate însă o amenințare pentru statele nord-americane.

Trebuie precizat faptul că redislocarea de forțe și mijloace în Insulele Aleutine nu reprezintă singura reacție a SUA la exercițiul de amploare desfășurat de Rusia.

Anterior, pe 11.09.2024, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au fost aduse în Europa, efectuând zboruri în spațiile aeriene ale unor state membre NATO din zona Mării Baltice (Suedia și Polonia). Misiunea aeronavelor americane a fost organizată în contrapondere la zborul efectuat de două bombardiere strategice rusești Tu-160 deasupra apelor neutre ale Mării Norvegiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel