Controversa recompenselor Rusiei pentru uciderea militarilor SUA în Afganistan. Washingtonul promite o reacție virulentă dacă acest lucru se confirmă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Administraţia Donald Trump va avea o reacţie virulentă dacă se va confirma că Rusia le-a oferit recompense insurgenţilor talibani afgani pentru a omorî militari americani sau din alte ţări NATO în Afganistan, afirmă Robert O'Brien, consilierul prezidenţial american pentru siguranţă naţională.

Casa Albă a admis că au existat informaţii ale serviciilor secrete despre acţiunile Rusiei în Afganistan, dar susţine că preşedintele Donald Trump nu a fost informat deoarece datele nu erau confirmate.

Referindu-se la presupusa colaborare a Rusiei cu talibanii, Robert O'Brien a precizat, potrivit agenţiei Reuters: „Sunt acuzaţii importante care, dacă se vor confirma, vă pot garanta că preşedintele va recurge la acţiuni puternice".

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a cerut Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense acordate de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump, potrivit Radio Europa Liberă.

Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunităţii agenţiilor secrete americane, John Ratcliffe, şi directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Gina Haspel.

„Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii", afirmă Nancy Pelosi.

Oficialii citați de NYT spun că în spatele acțiunii de „stimulare financiară” a talibanilor ar fi Unitatea 29155, subordonată serviciului de informații al armatei ruse (GRU), despre care s-a spus că ar avea legătură și cu otrăvirea, în martie 2018, la Salisbury, a lui Serghei Skripal, el însuși fost agent GRU, care a lucrat însă și pentru serviciile de informații britanic, precizează Mediafax.

Această unitate rusă ar avea legătură și cu alte acțiuni ilegale din Europa (tenative de asasinat și operațiuni sub acoperire), scopul ei fiind destabilizarea Occidentului sau pur și simplu răzbunarea. Este parte a așa-numitului război hibrid al Rusiei, o strategie menită să zdruncine adversarii printr-o combinație de tactici, de la atacuri informatice, la răspândirea de știri false și până la operațiuni militare sub acoperire, care să poată fi apoi negate, arată NYT.

Unitatea, care ar activa de cel puțin zece ani, ar avea ca misiune destabilizarea Vestului prin acțiuni subversive, sabotaj și chiar asasinate. Această structură ar fi fost și în spatele unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru, în 2016 (într-un moment în care această țară vira spre NATO), dar și a otrăvirii unui fabricant de arme din Bulgaria, în 2015. Inclusiv Republica Moldova s-ar fi aflat în vizorul acestor agenți ruși, scria anul trecut New York Times.

Pe de altă parte, GRU este bănuită de serviciile americane că s-a aflat în centrul eforturilor ruse de a interveni în campania prezidențială americană din 2016. Două unități cibernetice ale GRU, cunoscute sub numele de 26165 și 74455, ar fi piratat serverele Partidului Democrat și apoi s-ar fi folosit de WikiLeaks pentru a publica documentele sustrase. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel