SUA prezintă cea mai nouă inovație a armelor de calibru mare: Tunul cu lanț M230 Link Fed. Dar ce este de fapt un tun cu lanț?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tunul cu lanț M230 Link Fed. Photo source: Northrop Grumman
Tunul cu lanț M230 Link Fed. Photo source: Northrop Grumman

Northrop Grumman, lider în producția de arme de calibru mediu, a prezentat cea mai recentă inovație a sa: tunul cu lanț cu dublă alimentare M230 Link Fed.

Tunul, de calibru 30 x 113 mm, este proiectat pentru a spori versatilitatea în lupta împotriva sistemelor aeriene fără pilot și angajarea la sol. Noul sistem, care are două căi de alimentare cu muniție, marchează o actualizare semnificativă față de versiunile precedente, estimată la aproximativ 40%.

Cu denumirea completă “Tun cu lanț Bushmaster cu alimentare dublă M230 Link Fed (M230LF)”, arma reprezintă primul tun cu ​​lanț de calibru mediu care permite alimentare dublă, oferind operatorilor posibilitatea de a comuta cu ușurință între două tipuri de muniție, fără a fi nevoie de benzi mixte. 

Această inovație oferă tunului o mai mare flexibilitate în abordarea diferitelor amenințări de pe câmpul de luptă. Încărcătura recomandată de muniție include cartușele de proximitate XM1211 pentru foc contra-dronă și cartușele XM1198 cu explozibil mare, cu dublu scop, pentru angajarea blindatelor.

Potrivit criteriilor de specialitate, M230LF se află în prezent la nivelul 6 de pregătire tehnologică, nivel la care se pregătesc demonstrațiile cu foc real, programate pentru începutul anului 2025. Atingerea acestui nivel indică faptul că sistemul s-a maturizat suficient pentru a fi integrat în testele și evaluările operaționale, apropiindu-se de implementarea completă.

Funcția de alimentare dublă oferă operatorilor un avantaj strategic, permițându-le să aleagă tipul optim de muniție pentru anumite ținte prin simpla apăsare a unui comutator. Această capacitate nu numai că mărește flexibilitatea misiunii, dar reduce și complexitățile logistice și timpul petrecut pentru reîncărcare. 

Versiunea originală M230LF cu alimentare unică va continua să fie disponibilă pentru clienții care preferă această opțiune, în timp ce versiunea cu alimentare dublă își propune să stabilească un nou standard în armamentul de calibru mediu.

 

Ce este de fapt un tun cu lanț?

 

1. Tunul cu l... (tun-cu-lant-m230-link-fed_55974900.jpg)Tunul cu lanț M230 Link Fed. Photo source: Northrop Grumman

O astfel de armă este un tip de tun automat care folosește un sistem mecanic cu lanț pentru a încărca, trage și ejecta cartușele. Spre deosebire de alte arme automate care se bazează pe forța de recul, gazele eliberate la explozia cartușului sau alte mecanisme pentru a acționa ciclul de tragere, tunul cu lanț folosește un motor electric și un lanț de transmisie pentru a asigura mișcarea componentelor interne.

Descarcă și tu aplicația pentru mobil DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Acest tip de design oferă mai multe avantaje, printre care fiabilitate și o rată de tragere ajustabilă, extrem de bine controlată. Spre deosebire de alte arme automate, acesta poate trage inclusiv la o viteză foarte scăzută, chiar și un singur foc pe secundă.

Un exemplu bine cunoscut de tun cu lanț este tunul M242 Bushmaster, folosit pe vehiculele blindate americane Bradley, care folosește muniție de calibru 25 mm. Acest tun are capacitatea de a funcționa la viteze de tragere variabile, între 100 și 200 de focuri pe minut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel