Tom Copeman, vice president, Naval Systems, Lockheed Martin Missiles and Fire Control, a subliniat într-un interviu acordat publicației americane Defense News importanța integrării rachetelor PAC-3 MSE ale Patriot pe sisteme antibalistice Aegis.
De altfel, până la finalul acestui an, gigantul american Lockheed Martin va cheltui aproximativ 100 de milioane de dolari în eforturile depuse pentru a integra aceste rachete pe sisteme Aegis. De subliniat că un asemenea sistem cu bazare terestră Aegis Ashore se află și în România, dislocat de partenerul nostru american la Deveselu.
Sistemele Aegis sunt integrate și pe distrugătoarele Statelor Unite ale Americii.
Integrarea PAC-3 MSE cu sistemul de arme Aegis necesită mai întâi ca Lockheed Martin să modifice legătura radio de date a PAC-3 MSE pentru a comunica cu radarul SPY-1. Astfel, racheta interceptoare PAC-3 MSE a primit o nouă capabilitate de comunicații în banda S prin care este dirijată către țintă de către radarul SPY-1 care funcționează în această bandă.
Rachetele PAC-3 MSE ale Patriot și-au demonstrat capacitatea împotriva rachetelor hipersonice rusești. Prima lansare reală a unei rachete PAC-3 MSE dintr-un sistem Aegis a fost anunțată
„Marina Statelor Unite ale Americii are lacune în ceea ce privește capacitățile împotriva amenințărilor emergente pe mare”, a punctat Copeman. Oficialul Lockheed Martin a subliniat importanța integrării rachetelor PAC-3 MSE ale Patriot pe sisteme Aegis, în contextul în care aceste rachete „sunt combat proven împotriva tehnologiilor avansate, precum rachetele hipersonice”.
Referirea lui Copeman e, desigur, la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, unde sistemele americane Patriot au reușit cu succes să intercepteze rachete hipersonice rusești Kinzhal. În iunie 2023 erau confirmate de americani șapte interceptări ale Kinzhal, efectuate în Ucraina de sistemele Patriot de producție americană.
Astfel, Lockheed Martin va testa în această primăvara integrarea rachetelor PAC-3 MSE pe sisteme antibalistice Aegis, fiind programat potrivit sursei citate primul test cu foc real. Jurnaliștii americani mai precizează că în testul cu foc real din această primăvară va fi folosit un sistem de lansare vertical, aflat la sol, mai degrabă decât un sistem aflat la bordurile navelor Aegis. Cert e că testul are ca obiectiv demonstrarea integrării acestor rachete pe sisteme Aegis.
Racheta PAC-3 MSE este cea mai avansată versiune și cea mai recentă dezvoltare a interceptorilor Patriot. Nu au fost făcute publice datele privind viteza, masa rachetei și a capului de lovire, dar aceste caracteristici au fost suficient de puternice pentru a distruge prin lovire directă (tehnologia hit-to-kill) rachetele hipersonice rusești Kh-47 Kinzhal lansate asupra Ucrainei. În prezent, programul PAC-3 MSE crește până la 550 de rachete pe an, cu planuri de extindere a producției.
SUA au mai efectuat un test important în ceea ce privește integrarea rachetelor interceptoare PAC-3 MSE pe sistemul naval de luptă Aegis
Distrugătorul american USS Hopper. Foto: U.S. Navy
Încă din vara anului trecut DefenseRomania dedica rânduri importante acestui program. Atunci, așa cum scria și publicația noastră, Lockheed Martin a făcut un pas în direcția integrării rachetelor PAC-3 MSE pe sistemul naval de luptă Aegis după ce pentru prima dată, racheta interceptoare Patriot Advanced Capability – 3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE) a comunicat cu succes cu radarul AN/SPY-1, o componentă cheie a sistemului de arme Aegis.
Compania americană Lockheed Martin investește de mai mult timp într-o integrare între sistemele antirachetă Patriot și Aegis, în scopul valorificării consacratei capabilități Patriot și în mediul maritim.
„Acest test de succes este un pas major înainte pentru integrarea completă a PAC-3 MSE în sistemul de arme Aegis”, a declarat Tom Copeman, vicepreședinte pentru Sisteme navale la Lockheed Martin Missiles and Fire Control. „O integrare PAC-3 MSE/Aegis oferă o apărare întărită flotelor maritime într-un interval scurt de timp”, preciza Lockheed Martin în iulie 2023.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News