SUA ordonă portavionului USS Abraham Lincoln să-și grăbească deplasarea în Orient. Americanii au dislocat și submarinul nuclear USS Georgia în regiune

Darius Muresan |
Data publicării:
Portavionul american USS Abraham Lincoln și grupul său de luptă
Portavionul american USS Abraham Lincoln și grupul său de luptă

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat ca portavionul USS Abraham Lincoln să-și grăbească deplasarea către Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor tot mai mari legate de o posibilă extindere a conflictului dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas în regiune, a declarat duminică un oficial de la Pentagon, citat de Agerpres, AFP, Reuters și DPA.

Ministrul Apărării a cerut ca flota condusă de portavionul Lincoln, care include avioane de luptă F-35C, să își accelereze deplasarea, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder.

De asemenea, Ryder a menționat că Lloyd Austin a discutat duminică cu omologul său israelian, Yoav Gallant, și a ordonat desfășurarea submarinului nuclear USS Georgia, echipat cu rachete de croazieră, în aceeași zonă.

În discuțiile lor, cei doi oficiali au subliniat "importanța reducerii pierderilor civile, a progresului către un armistițiu și eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza", precum și necesitatea de a descuraja atacurile grupărilor sprijinite de Iran, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Tensiunile din Orientul Mijlociu au escaladat și mai mult după asasinarea în iulie a liderului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, lângă Beirut, într-un raid revendicat de Israel, și a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, un atac atribuit tot Israelului.

Există îngrijorări privind o posibilă ofensivă majoră din partea Hezbollah sau chiar din partea Iranului împotriva Israelului.

Săptămâna trecută, Washingtonul a anunțat deja că își va întări prezența militară în regiune, inclusiv prin desfășurarea mai multor nave de război și avioane de luptă, printre care și portavionul USS Theodore Roosevelt.

Conflictul dintre Israel și Hamas a început pe 7 octombrie anul trecut, după un atac masiv al Hamas pe teritoriul israelian, soldat cu moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, conform datelor oficiale israeliene prelucrate de AFP. Dintre cele 251 de persoane răpite, 111 sunt încă deținute captive în Gaza, iar 39 dintre acestea ar fi decedat, potrivit armatei israeliene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel