Ordinul executiv intitulat Reevaluating And Realigning United States Foreign Aid prevede în mod explicit că toate departamentele și agențiile guvernamentale responsabile de programele de asistență pentru dezvoltare ale SUA trebuie să suspende timp de 90 de zile noile obligații și plățile pentru cele existente.
Trump a semnat numeroase decrete după ce a depus jurământul în calitate de al 47-lea președinte al Statelor Unite în cadrul unei ceremonii desfășurate în Capitoliul Statelor Unite la 20 ianuarie.
Decizia de a relua plățile va fi luată numai după un audit. Decretele semnate de Trump nu par să afecteze ajutorul actual pentru Ucraina
Ucraina se află în fruntea listei beneficiarilor de asistență pentru dezvoltare a SUA, primind peste 17 miliarde de dolari în ajutor economic în 2023, în timp ce se confruntă cu agresiunea Rusiei, arată datele oficiale. Rămâne neclar ce programe vor fi afectate sau care va fi impactul imediat al ordinului pentru Ucraina.
Întrucât bugetul federal este stabilit de Congresul SUA, de asemenea, rămâne neclar ce fonduri ar putea fi reduse prin ordin.
President Donald Trump signed an executive order on Monday temporarily suspending all U.S. foreign assistance programs for 90 days pending reviews to determine whether they are aligned with his policy goals. https://t.co/T5CvAI48BQ
— Stars and Stripes (@starsandstripes) January 21, 2025
În document, Trump a scris că „industria și birocrația ajutorului extern al Statelor Unite nu sunt aliniate la interesele americane și, în multe cazuri, sunt în antiteză cu valorile americane”, fără a indica vreun exemplu concret.
Decizia de a relua plățile va fi luată numai după un audit al programelor pentru a verifica conformitatea cu interesele SUA, iar soarta acestora va depinde de decizia secretarului de stat (șeful Departamentului de afaceri externe al SUA).
Programele americane de asistență pentru dezvoltare reprezintă un tip separat de ajutor care sprijină dezvoltarea economică, socială și politică a statelor și a societății. În terminologia guvernului SUA, ajutorul pentru armament acordat Ucrainei a fost denumit asistență pentru securitate, pe care decretul lui Trump nu pare să o afecteze.
Cu alte cuvinte, decretul lui Trump nu afectează în mod oficial ajutorul militar acordat Ucrainei. Dar ar putea afecta orice alt tip de ajutor. În special, ajutorul pe care Ucraina îl primește prin intermediul USAID, inclusiv pentru refacerea infrastructurii crtice distruse in urma atacurilor rusesti.
În plus față de ajutorul pentru dezvoltare, SUA au furnizat Kievului asistență militară în valoare de 66 de miliarde de dolari de la izbucnirea războiului la scară largă în 2022. Trump a făcut anterior aluzie la o posibilă reducere a sprijinului militar pentru Ucraina și a promis că va scoate SUA din conflict.
În același timp, situația ajutorului american pentru Ucraina este în prezent sub semnul întrebării. De asemena, trebuie precizat că administrația Joe Biden nu a fost în măsură să „finalizeze” toate fondurile care au fost planificate pentru anul fiscal 2024.
Încheierea războiul din Ucraina, o prioritate pentru noua administraţie de la Washington
Noul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, a numit Rusia „agresor” și, în același timp, a declarat că noua administrație „dorește ca războiul să se încheie”.
„Rusia este agresorul în acest conflict, dar acest război trebuie să se încheie. Și, în cele din urmă, în asta constă complexitatea politicii externe”, a declarat Rubio imediat după confirmarea sa unanimă de către Senatul american.
Noul secretar de stat a declarat că nu poate stabili un termen pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, adăugând că se așteaptă ca ambele părți să facă concesii pentru a ajunge la pace.
New US State Secretary says both Ukraine and Russia should concede "something"
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) January 21, 2025
In his first statements after unanimous US Senate confirmation as Secretary of State, Marco Rubio emphasized the need for a diplomatic end to Russia-Ukraine war.https://t.co/dsfmTx7rd4
„Vrem ca războiul să se încheie. Asta este destul de clar”, a declarat Rubio, referindu-se la mesajul președintelui Donald Trump la depunerea jurământului luni, potrivit căruia ,,dorește să fie un președinte care promovează pacea și pune capăt conflictelor''.
Deși, după cum a adăugat Rubio, „va fi dificil”.
„Acestea sunt aspecte complicate. Nu pot stabili un termen, cu excepția faptului că, de fiecare dată când pui capăt unui conflict între două părți, dintre care niciuna nu își poate atinge obiectivele maxime, fiecare parte va trebui să renunțe la ceva”, a declarat Rubio, fără a preciza care ar putea fi concesia Ucrainei.
„Țările implicate, atât rușii, cât și ucrainenii, vor trebui să ia deciziile finale cu privire la ceea ce au convenit”, a adăugat Rubio.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News