„Ei au semnalat că intenționează să actualizeze [doctrina lor nucleară - n.r. Este aceeași retorică iresponsabilă pe care am văzut-o înainte și pe care am văzut-o, sincer, în ultimii doi ani. Așadar, este ceva ce vom continua să monitorizăm. Dar nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare în Ucraina și nu vedem nicio schimbare care trebuie făcută la propria noastră postură nucleară”, a mentionat Singh.
În cadrul briefingului, oficialul a mai spus că, potrivit Departamentului american al Apărării, în regiunea Kursk din Federația Rusă se află în prezent peste 11 000 de soldați Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), care au fost desfăşuraţi la granița cu Ucraina pentru a lua parte la ostilități de partea rușilor.
„În prezent, estimăm că peste 11.000 de soldați din RPDC se află alături de trupele ruse. Aceștia se deplasează în regiunea Kursk dintr-un motiv foarte clar - pentru a se angaja în lupte cu forțele ucrainene. Așadar, ne așteptăm ca ei să se angajeze în luptă în curând. Dar nu pot confirma că acest lucru s-a întâmplat încă”, a declarat Singh.
De asemenea, Pentagonul nu exclude posibilitatea ca numărul trupelor nord-coreene implicate în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei să crească.
„Vor fi trimise mai multe? Este cu siguranță este posibil, dar aceasta este evaluarea noastră în acest moment”, a declarat purtătoarea de cuvânt.
Ea a subliniat, de asemenea, că implicarea trupelor terțe este o escaladare din partea Rusiei. Potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al Pentagonului, administrația Biden a avertizat Rusia că, dacă RPDC trimite trupe, Statele Unite vor ajuta Ucraina să răspundă și „vor furniza Ucrainei ceea ce are nevoie”.
Singh a explicat că acest lucru nu ar fi considerat o escaladare din partea Statelor Unite, deoarece ar fi o continuare a angajamentului pe care această administrație l-a luat încă de la începutul invaziei la scară largă.
„Am fost foarte clari că punerea soldaților RPDC în luptă, mai ales când vine vorba de suveranitatea Ucrainei, înseamnă că ei sunt o țintă justă în această bătălie și, prin urmare, vor fi considerați ținte militare legitime”, a spus oficialul.
În același timp, Pentagonul nu a confirmat și nici nu a infirmat dacă administrația Biden a permis Kievului să folosească rachete ATACMS pentru a lovi ținte din Rusia.
De asemenea, Pentagonul a lăsat fără comentarii raportul Ministerului rus al Apărării potrivit căruia rușii au doborât cinci rachete ATACMS deasupra regiunii Briansk.
După cum a relatat Voice of America, mai devreme în cursul zilei de astăzi, Departamentul de Stat a declarat că SUA nu vede niciun motiv pentru a-și ajusta postura nucleară și va continua să îndemne Rusia să „înceteze retorica iresponsabilă”.
În timpul unei ședințe de informare de marți, 19 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a calificat declarația Rusiei drept „ipocrizie”.
„Simpla inversare a acestei politici nu face decât să sublinieze ipocrizia Rusiei. Făcând acest lucru, Rusia sugerează că ar folosi sau ar putea folosi arme nucleare împotriva statelor non-nucleare dacă acestea comit același tip de agresiune pe care Rusia însăși o comite împotriva Ucrainei și a poporului său”, a declarat Miller.
Marți, președintele rus Putin a semnat un decret care extinde condițiile de utilizare a armelor nucleare.
În special, acesta prevede că „agresiunea oricărui stat dintr-o coaliție militară (bloc, alianță) împotriva Federației Ruse și a aliaților săi va fi considerată ca o agresiune a acestei coaliții”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News