SUA nu sunt pregătite să ofere Ucrainei rachete de tip ATACMS: Stocul de arme este mult prea limitat

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri, lansată de HIMARS
Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri, lansată de HIMARS

SUA nu au suficiente stocuri de rachete cu rază lungă de acțiune și, prin urmare, Washingtonul nu este pregătit să anunţe furnizarea către Ucraina a rachetelor de tip ATACMS, precizează publicaţia Politico care citează patru surse bine informate pe tema acestui subiect.

Publicația scrie că, în cadrul unor întâlniri recente, oficialii americani le-au spus reprezentanților Kievului că nu are sisteme de rachete tactice de rezervă și că transferul ATACMS pe câmpul de luptă din Europa de Est ar diminua stocurile americane de armament și ar afecta pregătirea armatei americane.

Unul dintre motivele pentru care armata SUA ezită să trimită ATACMS se datorează dorinței de a menține un anumit nivel de muniție în stocurile americane, a declarat un oficial american, care, la fel ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului.

Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță, subliniind în mod repetat angajamentul Ucrainei de a nu folosi rachete americane pentru lovirea teritoriul Rusiei.

Însă sistemele HIMARS pot fi folosite și pentru lansarea rachetelor tactice ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 km. 

În plus, notează Politico, SUA sunt îngrijorate că Ucraina ar putea folosi acest tip de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse, ceea ce ar putea duce la o escaladare a conflictului. Motiv pentru care SUA nu vor trimite ATACMS pe linia frontului prea curând.

,,Cu orice pachet, luăm întotdeauna în considerare pregătirea noastră și propriile noastre stocuri, în timp ce oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Există și alte modalități de a oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a lovi țintele", a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului pentru publicația citată.

Laura Cooper, cel mai înalt responsabil politic al Pentagonului pentru problemele legate de Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat într-un interviu recent că "cu fiecare capabilitate pe care o furnizăm, fie că vorbim, știți, de HIMARS, fie că vorbim de un anumit tip de rachetă sau de muniție, ne uităm întotdeauna la disponibilitatea stocurilor noastre, ne uităm la considerentele legate de producție, așa că acest lucru este valabil pentru fiecare capabilitate, iar noi luăm decizii în consecință".

Cu toate acestea, Politico amintește că, în trecut, administrația Biden a spus ceva similar despre armele pe care Ucraina a început să le primească în cele din urmă: artilerie, sisteme de apărare aeriană și tancuri.

Potrivit unei alte surse, o altă soluţie luată în considerare de către oficialii de la Kiev este să ceară aprobarea Washingtonului pentru a cumpăra ATACMS de la o țară aliată care operează această armă, folosind finanțarea militară din partea Statelor Unite. Pe lista utilizatorilor ATACMS se află Coreea de Sud, Polonia, România, Grecia, Turcia, Qatar și Bahrain.

O altă sursă a declarat pentru Politico că următorul pachet de ajutor din partea SUA nu vă include ATACMS sau avioane F-16, ci se va concentra pe muniție, muniții, apărare aeriană și piese de schimb.

Compania Lockheed Martin a produs aproximativ 4.000 de ATACMS în diferite configurații în ultimele două decenii. Unele dintre aceste rachete au fost vândute națiunilor aliate, care au cumpărat rachetele pentru propriile sisteme de lansatoare multiple de rachete. Aproximativ 600 au fost lansate de forțele americane în luptă în timpul Războiului din Golful Persic și al Războiului din Irak.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel