SUA nu cred că „focul prietenesc” de la Patriot a provocat pierderea F-16 în Ucraina. Cum funcționează sistemul de identificare a aeronavelor prietene?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon american în timpul lansării unor contramăsuri termice (flare-uri). Photo credit: Military Machine
F-16 Fighting Falcon american în timpul lansării unor contramăsuri termice (flare-uri). Photo credit: Military Machine

La momentul zborului luptătorului, pe lângă Patriot, Stinger și Starstreak erau active împotriva țintelor inamice.

Lunea trecută, un avion de vânătoare F-16 ucrainean s-a prăbușit în timpul unui atac cu rachete rusești, ceea ce a dus la pierderea pilotului.

Armata ucraineană a confirmat, joi, prăbușirea aeronavei joi, dar nu a speculat privind cauzele accidentului. F-16-ul, care făcea parte dintr-o misiune de interceptare a dronelor și a rachetelor de croazieră rusești, s-a prăbușit în circumstanțe care nu au fost încă pe deplin explicate.

Pilotul ucrainean Anatoli Khrapcinskîi nu exclude nicio variantă: ”Suntem în război cu un stat care poate lansa peste 200 de arme asupra Ucrainei într-o singură lovitură, inclusiv rachete de croazieră, rachete balistice și drone de luptă. ( ...) Multe lucruri ar fi putut duce la pierderea F-16, inclusiv starea tehnică a aeronavei, eroarea pilotului, factorii externi”, a declarat pilotul și fostul ofițer al Forțelor Armate Ucrainene Anatoli Khrapcinskîi.

 

SUA: ”Focul prieten” Patriot, o ipoteză improbabilă

 

The Telegraph relata săptămâna trecută că F-16-ul ucrainean ar fi fost doborât de un sistem de apărare aeriană Patriot, dar SUA au venit cu o declarație care s-ar părea că elimină o astfel de posibilitate.

Mai exact, oficialii SUA consideră că versiunea căreia s-a prăbușit avionul de vânătoare ucrainean F-16 ca urmare a unui foc prieten al sistemului de apărare aeriană Patriot este puțin probabilă, scrie NYT. Doi înalți oficiali militari americani au declarat pentru NYT că ”focul prieten” probabil că nu a fost cauza prăbușirii F-16.

Totuși, chiar dacă varianta Patriot pare exclusă, în momentul în care pilotul Oleksii Mes a urmărit rachetele rusești, mai multe grupuri de combatere a amenițărilor aeriene acționau în zonă cu trei sisteme diferite pentru înfrângerea țintelor aeriene, inclusiv Patriot, Stinger și britanicul Starstreak.

Reprezentanții Forțelor Aeriene au informat că ancheta privind cauzele dezastrului este în desfășurare „Se iau în considerare diverse versiuni, inclusiv „focul prietenesc” al sistemelor lor de apărare aeriană, a defecțiune tehnică și eroare de pilotaj.

 

Cum funcționează sistemul de identificare a aeronavelor prietene?

 

Trebuie spus că sistemul Patriot folosește un radar puternic, AN/MPQ-53 sau 65/65A Radar Set, pentru a detecta și urmări aeronavele în raza sa. Aceste radare pot detecta obiecte la distanțe mari și se presupune că pot diferenția între diferite ținte în funcție de viteza, altitudinea și traiectoria lor.

Odată ce o țintă este detectată, radarul de urmărire se blochează pe aceasta pentru a oferi actualizări continue cu privire la poziția, viteza și direcția acesteia.

Dacă există o problemă cu radarul lui Patriot, cum ar fi lipsa puterii de calcul pentru a distinge între o aeronavă cu mișcare lentă și o rachetă supersonică, acest lucru ar putea fi dezastruos.

În continuare, sistemul IFF (Identification Friend or Foe) este o componentă de identificare utilizată în domeniul militar pentru a diferenția aeronavele sau vehiculele prietene de cele inamice.

Avioanele prietenoase sunt echipate cu transpondere care emit un semnal codat atunci când sunt interogate de interogatorul IFF al sistemului Patriot. Aeronavele prietenoase ar trebui să răspundă cu un cod de identificare corect, indicând că nu sunt ostile.

Dacă o aeronavă nu răspunde sau dacă răspunsul este incorect, sistemul o poate clasifica ca necunoscută sau potențial ostilă. O problemă cu interogarea din partea Patriot ar putea avea consecințe mortale pentru aeronavele prietene.

În plus, sistemul Patriot este de obicei integrat într-o rețea de apărare aeriană mai mare, care include date de la alte sisteme radar, sateliți și centre de comandă. Această abordare în rețea oferă o imagine cuprinzătoare a conștientizării situației.

Aici intervine comanda și controlul. Informațiile trebuie comunicate pentru ca luptătorii prieteni să poată evita o anumită zonă.

În timp ce sistemul poate identifica și urmări ținte în mod autonom, operatorii umani ar trebui de obicei să revizuiască datele înainte de a angaja o țintă, mai ales în situații complexe sau ambigue - cum ar fi un baraj de rachete rusești.

Așa cum remarca și Anatoli Khrapcinskîi, pierderea pilotului Oleksii ”Munfish” Mes  este incredibil de dureroasă, mai ales având în vedere faptul că el a fost printre cei care au luptat pentru dreptul Ucrainei de a avea avioane F-16 . ”Totuși, este important să înțelegem că acesta este un război și, din păcate, pierderile sunt inevitabile”, conchide fostul pilot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel