Astfel, ieri 30 iulie, în zona Mării Negre s-au desfășurat simultan două misiuni de cercetare aeriană și o misiune de realimentare în aer, la care au participat trei aeronave americane.
Prima misiune de cercetare a fost executată cu o aeronavă de cercetare radioelectronică Boeing R-135W Rivet Joint, din cadrul US Air Force, cu numărul de bord 62-4125. Aceasta a decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie și a evoluat spre Marea Neagră prin spațiul aerian al României. Aeronava a desfășurat acțiuni similare în cursul acestei luni, pe 01,14, 21 și 24 iulie. Cealaltă misiune de cercetare a fost executată cu o aeronavă de patrulare antisubmarin Boeing P-8A Poseidon, din cadrul Forțelor Navale ale SUA, cu numărul de bord 168760. Aceasta a decolat de la Baza Aeriană Sigonella din Sicilia și a evoluat spre Marea Neagră prin spațiul aerian al Bulgariei. Aeronava a desfășurat acțiuni similare și pe 24 iulie, după ce pe 01 și 14 iulie la activități participase avionul Poseidon cu numărul de înregistrare P-8 NOREG.
Misiunea de realimentare în aer a fost asigurată de aeronava-cisternă KC-135R (62-3551), care, de asemenea, a decolat de la Baza Aeriană Mildenholl din Marea Britanie și a traversat spațiul aerian al României.
De cealaltă parte, Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a informat că, pe 30 iulie, un avion rusesc de vânătoare de tip Su-27 din compunerea forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană ale Regiunii Militare Sud a interceptat două avioane militare ale SUA deasupra Mării Negre.
“Echipajul avionului rusesc s-a apropiat la o distanță sigură de obiectele aeriene, pe care le-a identificat ca fiind un avion de cercetare strategică RC-135 și un avion de patrulare navală P-8A Poseidon”, au declarat reprezentanții centrului în comunicatul oficial. De asemenea, în comunicat se mai precizează că “avioanele de cercetare americane nu au încălcat granița de stat a Federației Ruse” și că zborul avionului Su-27 s-a efectuat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian.
Foarte probabil, SUA vor menține acest ritm de monitorizare a activităților din Marea Neagră până la finalizarea exercitiului strategic “Cauzaz 2020” pe care Federația Rusă îl va desfășura în luna septembrie și la care Ucraina a programat în oglindă exercițiul de comandament și de stat major de nivel strategic “Efort întrunit 2020”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News