SUA măresc miza și declanșează exercițiul de descurajare nucleară ”Global Thunder” chiar înainte de lansarea preconizatei contraofensive ucrainene

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Instalarea unor rachete de croazieră AGM-86/B pe aripa unui B-52H Stratofortress la Baza Minot a U.S. Air Force, 3 noiembrie 2015, în timpul exercițiului ''Global Thunder 16''. Sursa foto: U.S. Air Force.
Instalarea unor rachete de croazieră AGM-86/B pe aripa unui B-52H Stratofortress la Baza Minot a U.S. Air Force, 3 noiembrie 2015, în timpul exercițiului ''Global Thunder 16''. Sursa foto: U.S. Air Force.

Comandamentul strategic al SUA (USSTRATCOM) va începe, pe 11 aprilie, exercițiul anual de comandă și control nuclear, Global Thunder. 

 

,,Global Thunder 23 (GT23) implică personal din întregul aparat strategic, inclusiv componentele USSTRATCOM și unitățile subordonate. Scopul GT23 este de a spori pregătirea nucleară și de a asigura o forță strategică de descurajare sigură și de încredere, a informat USSTRATCOM într-un comunicat de presă din 10 aprilie.

Exercițiul, la care va participa și personal din țări aliate, va presupune o intensificare a zborurilor cu bombardierele strategice.

Pe lângă personalul din SUA, GT23 va implica personal și parteneri cheie aliați, inclusiv din Regatul Unit, care se vor integra în echipele de conducere și vor lucra într-un spectru larg de domenii, oferind sprijin politic și perspectivă operațională. Ca și în anii precedenți, Global Thunder 23 va include o creștere a zborurilor cu bombardiere pe tot parcursul exercițiului”, potrivit comunicatului de presă.

USSTRATCOM a reamintit că exercițiul nu este un răspuns la acțiunile vreunei națiuni sau a altor actori.

Comentariul autorului: Seria de exercițiii ”Global Thunder” a început în 2014 (primul fiind GT 15) și activitățile s-au desfășurat în fiecare an timp de 10–11 zile, de la finalul lunii octombrie până în noiembrie. În 2022, exercițiul ”Global Thunder 23” nu a avut loc, analiștii militari apreciind că se va desfășura în prima parte a anului 2023.

Exercițiul din acest an are loc în contextul unui scandal privind o posibilă scurgere de la Pentagon a unor informații secrete referitoare la războiul din Ucraina. În timp ce autoritățile americane cercetează toate ipotezele privind acest eveniment, în Ucraina se consideră că apariția unor astfel de documente în spațiul public este mai degrabă o operație informațională a Rusiei.

De asemenea, exercițiul ”Global Thunder” se desfășoară în timp ce forțele ucrainene fac ultimele ajustări la pregătirea unei contraofensive care, deși era anunțată cu mult timp înainte, încă nu se cunoaște cu precizie unde va avea loc.

Este luată în calcul inclusiv învăluirea trupelor ruse din Donbass prin teritoriul Rusiei. Pe 9 aprilie, un avion rusesc a distrus un pod din nord-estul Ucrainei, aflat în apropierea frontierei cu Rusia (regiunea Briansk), invocându-se folosirea acestuia de către grupurile ucrainene de cercetare-diversiune pentru a se infiltra în Rusia.

Mișcări ciudate ale forțelor ruse au loc și pe porțiunea sudică a frontului, în regiunile Herson și Zaporojie, armata rusă retrăgându-se de pe linia de contact la o distanță suficient de mare pentru a nu poate fi lovită de artileria ucraineană. „Ei continuă să se îndepărteze de linia de contact pentru a asigura o distanță care va fi dincolo de raza armelor noastre”, a declarat, pe 10 aprilie, Natalia Gumeniuk, șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, citată de publicația Censor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel