SUA mai bifează o premieră militară: USS George HW Bush, primul portavion din lume cu centru de comandă pentru drone: UAV-uri de ultimă generație MQ-25 Stingray

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: USS George H.W. Bush (CVN 77)
Sursă foto: USS George H.W. Bush (CVN 77)

Marina americană a instalat cu succes primul centru de război aerian fără pilot (UAWC) din lume la bordul portavionului George HW Bush (CVN 77). De aici viitorii piloți de drone vor controla operațiunile aeriene ale UAV-urilor de ultimă generație de realimentare aeriană MQ-25 Stingray.

U.S. Navy anunță că integrarea a însemnat un pas major, dar și un efort în ani, coordonat în mai multe etape. Camera de control, cunoscută ca UAWC sau centrul e război aerian fără pilot, include sisteme software și hardware.

1. Centrul de... (centrul-de-comanda-si-control-al-dronelor-de-pe-portavionul-american-uss-george--hw-bush_78296200.jpeg)

Centrul de Comandă și Control al dronelor de pe portavionul american USS George  HW Bush. Photo source: U.S. Navy

Centrul pune bazele modului în care US Navy va opera și controla aeronavele fără pilot de pe portavioane. 

„Sistemele vor susține inițial drone MQ-25, dar în viitor și alte sisteme fără pilot, inclusiv avioanele de luptă fără pilot ale viitorului”, a declarat directorul programului căpitanul Daniel Fucito.

Centrul de control în sine este format din componente software și hardware, dar în primul rând, este vorba de sistemul de control al UAV-urilor integrat pe portavion UMCS MD-5E, care este de fapt un fel de „creier al sistemelor” fiind esențial.

3. Portavionu... (uss_george_h_w__bush_77029800.jpg)

Portavionul USS George H.W. Bush, sursă foto: US Army

Stația de control GCS în sine conține, printre altele, sistemul de luptă dezvoltat de Lockheed Martin Skunk Works, numit pe scurt MDCX, precum și o serie de diverse echipamente auxiliare.

Proiectul este extrem de important pentru US Navy întrucât el va stabili principiile de bază ale modului în care Marina va utiliza în cele din urmă aeronave fără pilot pe portavioane.

E de așteptat ca și pe celelalte portavioane din clasa Nimitz, dar și din noua clasă Ford, să urmeze integrarea unor astfel de centre de comandă pentru drone.

 

Despre noile drone MQ-25 Stingray de realimentare aeriană

 

Programul de testare al UAV-urilor MQ-25 a început în septembrie 2019, cu primul zbor al dronei.

Proiectul privind drona de realimentare în aer MQ-25 Stingray (și ea cu caracteristici stealth) este într-o fază destul de avansată și, cu siguranță, va juca un rol important în misiunile aeronavelor F/A-XX, dar și F-35. În bugetul pentru 2024, MQ-25 Stingray are prevăzută o alocare de 220 milioane USD.

Drona a realimentat deja mai multe aeronave.

În toamna anului 2021 o astfel de dronă a realimentat aerian în premieră un avion de tip F-35 Lightning II.

4. Realimenta... (mq-25-f-35-realimentare-drona-uav_42283100.jpg)

Realimentarea aeriană a unui F-35C Lightning II de către o dronă MQ-25. Sursă foto: Boeing

Tot în 2021 o aeronavă militară cu echipaj la bord, e vorba de un F/A 18 Super Hornet, a fost realimentată aerian de un sistem UAV. Misiunea a fost îndeplinită, la vremea respectivă, tot de o dronă MQ-25 Stingray. 

Ulterior, aceeași dronă MQ-25 a reușit să realimenteze în aer și o aeronavă de tip E-2D Advanced Hawkeye - avion de avertizare timpurie și control (AWACS).

Primul portavion american de pe care vor opera aceste drone e USS HW George Bush.

CITEȘTE ȘI: Reparația singurului portavion rus Amiral Kuznețov durează atât de mult încât piloții s-au pensionat. Și totuși rușii formează o nouă aripă de aviație a portavionului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel