Publicitate
Aceeași agenție comentează că această mișcare ar marca prima investiție financiară a armatei americane în producția de metale rare la scară comercială, primul de acest gen fiind proiectul Manhattan din al Doilea Război Mondial care a finanțat și proiectat prima bombă atomică americană. Aceasta acțiune neobișnuită a armatei americane vine după ce președintele Trump a ordonat militarilor să-și actualizeze lanțul de aprovizionare pentru materialele de nișă, avertizând că dependența de alte națiuni pentru mineralele strategice ar putea împiedica dezvoltarea și modernizarea sistemului de apărare a Statelor Unite.
China, care rafinează majoritatea metalelor rare ale lumii, a amenințat să înceteze exportul mineralelor specializate în Statele Unite, folosind monopolul său ca instrument de negociere în războiul comercial care are loc între cele mai mari două economii ale lumii. „Industria americană a metalelor rare are nevoie de ajutor masiv pentru a concura cu chinezii", a declarat Jim McKenzie, directorul executiv al UCore Rare Metals Inc (UCU.V), care dezvoltă un astfel proiect în Alaska. „Nu este vorba doar de bani, ci și de optica unui sprijin larg din partea Washingtonului."
SUA, discrepanță majoră între capacitatea de producție a metalelor rare și necesarul armatei
Departamentul de achiziții a Pentagonului, cea care supraveghează stocurile militare de metale rare, le-a solicitat companiilor miniere specializate propuneri cu privire la costul unei fabrici pilot pentru producerea așa-numitelor metale rare grele, un tip mai puțin obișnuit al mineralelor specializate care sunt foarte căutate pentru a fi utilizate în tehnologia armamentului modern. UCore, Texas Mineral Resources Corp (TMRC.PK) și asocierea dintre Lynas Corp (LYC.AX) și Blue Line Corp sunt entitățile vizate. Pentagon și-a anunțat intenția de a finanța până la două treimi din costurile unui rafinator și va finanța cel puțin un proiect și potențial mai multe. Beneficiarii propunerii militarilor trebuie să furnizeze un plan de afaceri detaliat și să specifice unde își vor produce minereul, printre alți factori.
Această ultimă mișcare a Pentagonului, vine după ce un studiu militar comandat la începutul acestui an privind starea lanțului de furnizare a metalelor rare a indicat o gravă discrepanță între capacitățile productive interne și necesarul real al armatei. Acest dezechilibru s-a adâncit cel puțin din 2010, când China a limitat exporturile în Japonia după o dispută diplomatică, ridicând prețurile pentru metalele de nișă și alimentând îngrijorările din armata americană că Beijing ar putea face același lucru și față de Statelor Unite.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News