SUA leagă Polonia de România. Musetti: Nu vorbim doar de tancuri transferate într-un conflict cu Rusia. România - decisivă dacă explodează Balcanii

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF
Sursă foto: Forțele Aeriene Române - ROAF

Expertul italian Mirko Mussetti a subliniat importanța Poloniei și României pe Flancul Estic și a arătat similitudini majore între cele două state cheie în strategia SUA pentru Flancul Estic. Însă rolul României de pivot regional e decisiv și în cazul în care „se va întâmpla ceva în Balcani”.

Reputatul think tank New Strategy Center a organizat la Timișoara conferința Security Challenges in the Balkans Region, ajunsă la a șaptea ediție.

În cadrul conferinței lideri politici români și experți internaționali au analizat provocările cu care se confrunta Balcanii.

Expertul Mirko Mussetti, în cadrul prezentării sale, a atras atenția asupra rolului pe care țara noastră îl joacă nu doar la nivelul întregului Flanc Estic, ci și în Balcani.

Mussetti arată câteva similitudini ale strategiei SUA în Polonia și România: Sisteme Aegis Ashore dislocate în aceleași poziții sau baze militare americane poziționate identic.

Nu în ultimul rând proiectul de interconectare e esențial.

România și Polonia se află angrenate în proiectele comune Rail2Sea, care vor lega porturile Constanţa şi Gdansk, precum şi a traseului rutier transeuropean Via Carpatia. Ambele proiecte vor avea atât întrebuințare civilă, cât și militară. Proiectele vor fi realizate cu sprijinul SUA în cadrul Inițiativei celor Trei Mări.

 

Aegis Ashore și baze militare din Polonia până în România. Cele două state joacă un rol cheie pentru ca SUA să controleze flancul estic. Legarea Poloniei de România - esențială în cazul unui conflict major cu Rusia

 

2. Mobilitate... (armata-transport-mobilitate-nato_13237600.jpg)

Sursă foto: NATO

„În nordul Poloniei e la Redzikowo o un sistem antibalistic american de tip Aegis Ashore. În sudul României e la Deveselu o asemenea bază. Nord - sud, în mod simetric pentru a fi scutul cât mai larg posibil. Uitați-vă în centrul Poloniei și al României. Există o bază aeriană a SUA la Lask, dar și la Câmpia Turzii în Transilvania. (...) De la Lask la Câmpia Turzii poți controla tot flancul estic. Între Gdansk și Constanța va fi demarat un program de a lega infrastructura. Ce înseamnă a lega două mări semi-închise?

E mai ușor de a conecta prin o a treia rută, prin Marea Adriatică și Portul Trieste. Poate motivul nu e unul economic ci geostrategic. Calea ferată dintre Polonia și România va deservi și pentru mijloacele de transport militar grele precum tancurile, în cazul unei confruntări mari cu Rusia. Într-un asemenea scenariu va trebui să dislocăm tancurile noastre cât mai rapid posibil pe Flancul Estic”, remarcă expertul.

 

România - rol cheie și în cazul în care „s-ar întâmpla ceva în Balcanii de Vest”

 

3. Armata Rom... (armata-romana_50277300.jpg)

Sursă foto; MApN

Acesta a adăugat și faptul că poziția pivotală a țării noastre ar putea juca un rol decisiv și în cazul unei situații de criză în Balcanii de Vest, zona cea mai instabilă a Europei, aflată de multe ori în obiectivele ruse de destabilizare.

„De ce am menționat toate acestea? Pentru că am vrut să arăt cât de pivotal e rolul României. Exact ca Polonia. (...) România e suficient de departe de Ucraina, dar suficient de aproape de cea mai instabilă zonă a Europei: Balcanii de Vest. Dacă se va întâmpla ceva e posibil ca România să fie  punctul cel mai important de stabilizare al crizei”, a conchis Mussetti, în cadrul conferinței Security Challenges in the Balkans Region, organizată de New Strategy Center în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel