În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naționale, secretarul american al apărării a amintit că „acest an marchează a 10-a aniversare a semnării declarației comune a parteneriatului strategic și a acordului privind apărarea asupra rachetelor balistice”.
El a salutat relațiile excelente dintre cele două armate și a mulțumit țării noastre, care în viziunea sa este un exemplu de urmat, pentru eforturile și lupta împotriva terorismului în teatrele de operații din Afganistan și Irak.
Atât Lloyd J. Austin III, cât și omologul său Nicolae Ciucă au adus un omagiu celor căzuți în Afganistan și și-au exprimat profunda recunoștință pentru cei care au luat parte la misiune.
România și-a asumat rolul de conducere în regiunea Mării Negre. SUA vor continua să furnizeze asistență pentru întărirea capacităților maritime
Secretarul american al apărării a subliniat rolul esențial pe care îl are România pe Flancul Estic și procesul de modernizare al Armatei care a înlocuiește treptat tehinica militară sovietică.
Totodată, înaltul reprezentat al SUA a dat asigurări că SUA vor continua să ofere asistență pentru întărirea capacităților maritime ale statelor aliate și partenere riverane Mării Negre.
„România a făcut progrese semnificative în domeniul apărării. A înlocuit echipamente militare învechite și și-a concentrat eforturile pe interoperabilitatea din cadrul NATO. În aceeași măsură și-a întărit instituțiile din domeniul apărării și infrastructura militară în paralel cu întărirea apărării cibernetice.
Am discutat (n.a. - cu ministrul Nicolae Ciucă) si despre importanța întăririi cooperării dintre aliații și partenerii din zona Mării Negre în vederea descurajării și apărării împotriva acțiunilor adverse ale Rusiei din această regiune.
Cum am menționat în timpul vizitei mele de la Kiev, SUA vor continua să furnizeze asistență pentru întărirea capacităților maritime ale României, Bulgariei, Ucrainei și Georgiei, în sprijinul acestor eforturi.
Aș dori să subliniez și rolul de conducere al României în regiune”, a conchis Austin.
Nu în ultimul rând, Lloyd Austin a amintit că în acest an „aniversăm cinci ani de la operaționalizarea primului și singurului sistem Aegis Ashore (n.a. - scutul de la Deveselu) din Europa. Iar acesta este amplasat în România”.
Secretarul apărării a dat asigurări clare în ceea ce privește angajamentul Statelor Unite ale Americii pe Flancul Estic și în România, amintind nu doar de sistemul Aegis Ashore, dar și de investițiile masive de la Câmpia Turzii și Kogălniceanu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News