SUA lansează în premieră rachete de croazieră în proiectul Rapid Dragon. Demonstrație de forță lângă coasta Rusiei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul de rachete Rapid Dragon
Sistemul de rachete Rapid Dragon

Forțele Armate ale SUA vor desfășura în premieră mondială un exercițiu de întrebuințare a rachetelor de croazieră de pe o aeronavă de transport – proiectul ”Rapid Dragon”.

”Rapid Dragon” este un sistem de arme extrem de puternic care, poate lansa un roi de rachete de croazieră dintr-un avion de militar transport standard. 

Exercițiul se va desfășura, în perioada 9 - 11 noiembrie, în Marea Norvegiei. Pe lângă SUA și Norvegia, în activități mai sunt implicate Marea Britanie, Polonia și România.

2. -imagine fara descriere- (rapid-dragon-2_80215600.jpeg)

Scenariul exercițiului este unul destul de complex. Presupune lansarea de rachete de croazieră în proximitatea coastelor rusești din zona peninsulei Kola, concomitent cu acțiuni în Polonia și România.

 

SUA vor efectua lansări reale ale complexul de rachete Rapid Dragon pentru prima dată 

 

4. Sistemul d... (rapid-dragon-sua-2_60320300.jpg)

Sistemul de rachete Rapid Dragon, lansat dintr-o aeronavă de transport. Foto: US Air Force

„Vom face o demonstrație a acestei arme, în cadrul antrenamentelor de interoperabilitate cu partenerii noștri NATO. Este pentru prima dată când sistemul Rapid Dragon lansează rachete reale într-un exercițiu”, a declarat ofițerul cu afaceri publice al US Army, Cpt. Margaret Collins.

Ea a adăugat că tragerile de luptă cu Rapid Dragon din zona de nord a Norvegiei  face parte dintr-un exercițiu cu forțe speciale care, se desfășoară inclusiv în Polonia și România.

Avionul care va aduce Rapid Dragon în interiorul cercului polar este un C-130J Super Hercules. Acesta va decola de la o bază aeriană din Regatul Unit al Marii Britanii.

Deși, lansarea rachetelor va avea loc la sub 1.000 de km de peninsula Kola unde, Rusia are dislocată Flota de Nord, una din cele două componente echipate cu arme nucleare ale Forțelor Navale rusești, activitățile nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

„Acest lucru nu este un semnal către Rusia sau vreun alt adversar”, a asigurat Cpt. Margaret Collins.

Într-un interviu telefonic pentru publicația norvegiană Barents Observer, Cpt. Collins a precizat că zona de pe coasta nordică a Norvegiei a fost aleasă datorită  dimensiunii necesare testului.

 

În decembrie 2021, o rachetă croazieră JASSM, care poate lovi ținte la o distanță de 925 de kilometri, a fost lansată în cadrul unui test Rapid Dragon

 

Raionul de testare este un dreptunghi cu dimensiunile aproximative de 150 x 100 de kilometri și este situat la vest de Andøya și Tromsø.

Din zona de exercițiu, situată în Marea Norvegiei, distanța până la bazele navale ale submarinelor nucleare rusești din Peninsula Kola este de aproximativ 650 de kilometri, potrivit Barents Observer.

În decembrie 2021, o rachetă croazieră JASSM, care poate lovi ținte la o distanță de 925 de kilometri, a fost lansată în cadrul unui test Rapid Dragon în zona Golfulului Mexic, de pe o aeronavă MC-130 a Forțelor pentru Operații Speciale americane.

Sistemul Rapid Dragon constă în lansarea de pe avioane militare de transport a unor paleți pe care se află rachete de croazieră. Astfel, un C-130 folosind doi paleți, ar putea lansa 12 rachete de croazieră JASSM de la o distanță sigură de 1000 sau 1900 de kilometri de țintă. Un C-17, fiind mai mare, ar lua la bord cinci paleți, fiecare cu nouă rachete.

 

După parașutarea încărcăturii din aeronava de transport, rachetele se desprind din palet, își aprind motorul de propulsie și sunt trimise către ținte

 

3. Sistemul d... (rapid-dragon-sua_34281000.jpeg)

Rapid Dragon

Proiectul a fost demarat destul de recent - în 2020, cu scopul de a disloca și lansa rapid rachete de croazieră în orice zonă de pe planetă fără să fie nevoie de mijloace specializate cum ar fi bombardiere strategice, avioane tactice sau nave de război. În acest fel, SUA poate livra oricărui aliat sau partener capacitatea de a folosi rachete de croazieră, cu condiția ca acesta să dețină avioane militare de transport C-130 sau C-17, inclusiv variante ale acestora echipate pentru lansare aeriană de containere.

Mai există o implicație importantă a sistemului Rapid Dragon, și anume creșterea numărului de aerodromuri pentru aeronavele cu capabilități de rachete de croazieră. Dacă un B-52 Stratofortress necesită o pistă de beton de 3.000 m pentru decolare și aterizare, un C-130 poate opera de pe piste de 910 m cu suprafețe mai puțin amenajate.

Există câteva zeci de astfel de piste în nordul Scandinaviei, care pot fi folosite de  avioanele de transport, în cazul în care bazele militare aeriene cu piste mai lungi sunt atacate de un adversar.

Potrivit specialiștilor militari, roiurile de rachete de croazieră, lansate cu ajutorul sistemului Rapid Dragon, este foarte potrivit pentru copleșirea sistemelor de apărare antiaeriană S-300 și S-400, aflate în dotarea forțelor armate ale Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel