SUA își modernizează apărarea ca răspuns la amenințarea unui „nou Război Rece”: „Roiurile de drone” și „escadrile de nave de război autonome” se vor lupta în curând între el

Cristian Soare |
Data publicării:
Soldați ai armatei SUA alături de vehicule blindate Stryker M1128 MGS într-o operațiune în timpul războiului din Afganistan, mai 2013. Sursa foto: U.S. Army.
Soldați ai armatei SUA alături de vehicule blindate Stryker M1128 MGS într-o operațiune în timpul războiului din Afganistan, mai 2013. Sursa foto: U.S. Army.

 

Lumea s-a schimbat dramatic, iar sistemul de apărare bine stabilit și structurat al Occidentului s-a trezit brusc confruntat cu provocări fără precedent. Schimbarea sau realitatea o cere. Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu provocat de atacul Hamas asupra Israelului și insecuritatea continuă din regiunea Indo-Pacific au creat amenințări care obligă sistemul de apărare al SUA și NATO în ansamblu să se schimbe rapid. Ce anume trebuie să se schimbe? Și de ce este atât de important? o arata un raport al Institutul Hudson.

Autocrațiile lumii - China, Rusia, Iran și Coreea de Nord - sunt direct implicate în războaiele care fac ravagii în Europa și Orientul Mijlociu sau au un impact direct asupra acestora. În același timp, acestea își demonstrează capacitatea de a-și moderniza capacitățile de apărare, provocând Statele Unite și Occidentul în domeniul inovării militare.

Institutul Hudson, un think tank cu sediul la Washington, a reunit experți pentru a discuta despre posibilitățile Statelor Unite de a-și actualiza capacitățile și strategiile de lupta în contextul „noului Război Rece”.

Senatorul american Tom Cotton, care face parte din comisiile Senatului SUA pentru servicii armate și intelligence, a subliniat că, deși armatele statelor membre NATO au în continuare nevoie de bombardiere, avioane de luptă, portavioane și submarine, multe dintre lucrurile utilizate pe câmpul de luptă din Orientul Mijlociu și Ucraina necesită mult mai puțini bani, dar au un impact direct asupra cursului războiului.

Senatorul, care a servit în armata SUA în timpul misiunilor din Irak și Afganistan între 2004 și 2009 și a fost decorat cu Steaua de Bronz, a subliniat, de asemenea, că s-a schimbat și înțelegerea conceptului de ''câmp de luptă'', unde se câștigă războaiele.

 

Capacitatea Statelor Unite de a lupta și de a câștiga războaiele în viitor va depinde în mare măsură de progresele înregistrate în domeniul armelor și tehnologiei

 

În opinia sa, acest lucru este demonstrat de operațiunea împotriva Hezbollah (o organizație recunoscută ca teroristă în SUA, în timp ce UE a recunoscut doar aripa sa paramilitară, nu și partidul politic).

„Aceasta este același lucru cu distrugerea inamicului pe câmpul de luptă. Și este, de asemenea, o inovație în ceea ce priveşte tehnologia militară”, explică Tom Cotton.

Joe Lonsdale, cofondator al Palantir Technologies, o companie care oferă soluții pentru aplicații civile și militare folosind inteligența artificială, prezice că „roiurile de drone” și „escadrile de nave de război autonome” se vor lupta în curând între el.

În același timp, omul de afaceri este sceptic cu privire la ritmul de introducere a tehnologiilor avansate în apărarea SUA, invocând birocrația.

Adjunctul său pentru dezvoltare tehnologică, Shyam Sankar (Palantir Technologies), a subliniat că războaiele actuale arată că „costul atingerii unui obiectiv nu este atât de important, dar numărul de arme și eficiența acestora pot depinde foarte mult de prețul pe unitate”.

„Acest lucru este important pentru înțelegerea strategiei de plasare a unei comenzi militar-industriale. Se știe că, înainte de căderea Zidului Berlinului, 86% din cheltuielile pentru apărare mergeau către companii care erau deopotrivă comerciale și de apărare. Chrysler, de exemplu, producea nu numai mașini, ci și rachete. Iar Ford a produs sateliți până în 1990. După ce am câștigat Războiul Rece, pur și simplu am transferat producția în întregime către uzul civil. Va trebui să ne întoarcem din nou la acest model de „industrie cu dublă utilizare”, dar cu noi tehnologii și având experiența războiului modern”, a declarat Sankar.

„Vreau, de exemplu, ca toate capacitățile avansate de producție ale Tesla să intre în producția de avioane de luptă. Așa am câștigat Războiul Rece. Acesta este modul în care îl vom câștiga pe acesta”, a preciza acesta.

Nadia Schadlow, fostă consilieră adjunctă pe probleme de securitate națională a SUA, acum expert la Hudson Institute, a subliniat că primul pas este de a evalua eficiența structurilor existente.

„Departamentul american al Apărării a creat unități D.I.U. (do-it-yourself) pentru inovare. U.S. Space Force a fost parțial creată pentru a dezvolta tehnologii militare în spațiu. Doar că a venit momentul în care, pe măsură ce învățăm din experiența războiului modern, trebuie să ne concentrăm asupra modului în care funcționează aceste organizații.”

Potrivit senatorului Cotton, Statele Unite trebuie, de asemenea, să se bazeze mai mult pe aliați și parteneri pentru a ajuta la implementarea inovațiilor.

„Cu toate acestea, există o serie de condiții”, a declarat oficialul american: ”În primul rând, lanțurile de aprovizionare trebuie să fie sigure, iar în al doilea rând, trebuie să putem obține atâtea arme câte avem nevoie, indiferent de interesele oricărei țări. În al treilea rând, trebuie să creștem rata exporturilor de articole „conexe”, în special muniția de bază.”

Senatorul Cotton a citat cazul Apple ca un exemplu de producție cu dublă utilizare.

Iar Joe Lonsdale a făcut apel la o nouă consolidare a companiilor din Silicon Valley în jurul proiectelor militare, subliniind că singurul obstacol în calea accelerării acestui proces este rezistența din partea birocrației guvernamentale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel