SUA investesc masiv într-un amplu program de mentenanță a F-35 care include și bazele militare

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Lockheed Martin a încheiat un „proiect de contract”, pe șase luni, pentru operațiuni globale și mentenanța celor 600 de avioane de luptă F-35 Joint Strike Fighter, inclusiv întreținerea bazelor și depozitelor, pregătirea piloților.

Departamentul Apărării al SUA, prin Biroul pentru programul comun F-35, a încheiat un contract de 1,28 miliarde de dolari cu Lockheed Martin Corp. pentru „operațiuni și suport tehnic” ale întregii flote de F-35 până pe 30 iunie. Finanțarea va acoperi costurile activității de mentenanță pentru operațiunile desfășurate de F-35 la nivel global, incluzând aici 26 de baze individuale, gestionarea depozitelor, instruirea piloților. De asemenea, contractul acoperă analiza datelor furnizate de avioanele F-35 și gestionarea lanțului de aprovizionare pentru repararea și completarea stocului de piese, anunță Intelligent-aerospace.com.

Până în prezent, peste 600 F-35 au fost livrate forțelor armate ale SUA și aliaților săi, în anunț făcându-se referire la „termeni contractuali nedefiniți” (adică un contract fără clauze detaliate). Vor fi  finanțate costurile de întreținere pentru aeronavele deja livrate, negocierile continuând pentru realizarea unui contract pe termen lung care să acopere costurile de mentenanță ale viitoarei flote, care va cuprinde peste 3.000 de avioane F-35.

F-35 sunt avioane multirol de generația a 5-a, cu un singur motor, aflate în serviciul SUA, precum și în dotarea forțelor armate ale altor state precum: Australia, Canada, Marea Britanie, Italia, Olanda, Norvegia, Coreea de Sud, Japonia.

„Acest contract asigură că F-35 va fi permanent pregătit să zboare și să îndeplinească misiunile de luptă”, a declarat Bill Brotherton, vicepreședinte și director general al programului Lockheed Martin F-35. „În viitor vor exista îmbunătățiri în ceea ce privește costurile (programului F-35) și, pe măsură ce flota se va extinde, se va îmbunătăți și colaborarea între Guvern și industria de apărare, realizând și mai multe beneficii pe termen lung.”

F-35 este construit în trei versiuni: F-35A - decolare şi aterizare convenţională (CTOL), F-35B - decolare de pe suprafeţe reduse şi aterizare verticală (STOVL) şi F-35C - decolare asistată de sistemul catapultă, aşa numitul sistem CATOBAR.

Avionul F-35, produs de compania Lockheed-Martin, este parte a programului de înzestrare Joint Strike Fighter al Pentagonului, cel mai costisitor din toate programele de înzestrare dezvoltate de armata americană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel