În ianuarie 2024, U.S. Army a primit o a doua baterie a unui sistem de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune (Mid-Range Capability, sau MRC), care a primit numele oficial Typhon. Acest sistem este special prin faptul că poate lansa două tipuri de rachete - Tomahawk în versiunile Block IV și Block V cu o rază de lansare de până la 1.800 de kilometri și SM-6, pentru lovirea unor ținte terestre, raza de lansare, în acest caz, fiind de 450 de kilometri.
Cea de-a doua baterie Typhon va face parte, de asemenea, din 1st Long-Range Fires Battalion of the 1st Multi-Domain Task Force (MDTF), după cum se precizează într-un comunicat al U.S. Army.
Generalul Flynn, comandantul general al Armatei SUA din Pacific, a subliniat cat de importanta este dezvoltarea de către armata americană a "rachetelor de precizie cu rază lungă de acțiune" ca răspuns strategic, interceptorul SM-6 și rachetele Tomahawk fiind identificate ca principale componente ale noului sistem de lansare. Aceasta marchează prima confirmare oficială a tipurilor de sisteme de arme care vor fi staționate de cate U.S. Army în în regiunea Indo-Pacific în acest an.
Anunțul vine la câteva zile după ce Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune, Hwasongpho-16B, la 3 aprilie 2024. Rachetele hipersonice reprezintă o provocare pentru sistemele de apărare antirachetă existente, datorită vitezei lor mari, capacității de a schimba traiectoria de zbor și zborului joasă altitudine .
MRC a fost gândit ca un sistem de rachete cu lansare de la sol, cu o rază de acțiune intermediară - să răspundă nevoilor U.S. Army în materie de sisteme de rachete care să acopere golul lăsat între rachetele de precizie Striker și armele hipersonice cu rază lungă de acțiune.
Sistemul de rachete "Typhon" - cu lansare de la sol - este derivat din sistemul cu lansare verticală Mk 41 al Marinei SUA. Acesta va putea lansa atât rachete SM-6 (în rol de atac terestru), cât și rachete de croazieră Tomahawk.
Construit pe baza sistemelor de rachete actuale ale U.S. Navy, MRC oferă acea capacitate de atac la care U.S. Army a renunţat odată cu punerea în aplicare a Tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF) în 1987.
SM-6 (Standard Missile 6) este o rachetă dezvoltată de Raytheon Technologies, concepută pentru a oferi o apărare aeriană cuprinzătoare împotriva unei game largi de amenințări, inclusiv aeronave și vehicule aeriene fără pilot, rachete de croazieră și chiar împotriva rachetelor balistice în fază terminală în configurațiile sale avansate.
Acesta prezintă capacități formidabile de luptă antiaeriană (AAW), de luptă antinavă (ASuW) și de apărare împotriva rachetelor balistice (TBMD). Racheta încorporează atât sisteme de ghidare active, cât și semiactive, ceea ce îi permite să urmărească ținte dincolo de orizontul radar cu ajutorul sistemului de luptă Aegis.
Racheta SM-6 se remarcă prin raza sa de acțiune extinsă, capabilă să lovească ținte aflate la o distanță de până la 450 km (240 mile marine).
Guam, un teritoriu strategic al SUA situat în vestul Oceanului Pacific, este considerat de presa japoneză drept un posibil loc de amplasare a sistemului Mid-Range Capability.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News