SUA, îngrijorate de strategia Iranului. Remember 2011: Iranienii au deturnat de la sol și capturat o dronă RQ-170 Sentinel

O dronă RQ-170 Sentinel americană și un F-35. Foto: Skies-of-Glory @Twitter
O dronă RQ-170 Sentinel americană și un F-35. Foto: Skies-of-Glory @Twitter

Incidentul care a avut loc la finalul lunii trecute în Golful Persic când iranienii au capturat pentru scurt timp o dronă navală a US Navy, provoacă îngrijorări la Washington.

Iranul are o serie lungă de astfel de acțiuni, tentativele de capturare a tehnologiei americane fiind una din strategiile cele mai folosite de iranieni.

Doar în ultimele săptămâni s-au înregistrat două incidente.

Astfel, pe 30 august, o navă a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice iraniene (IRGC) a capturat pentru scurt timp o dronă navală a US Navy, în apele internaționale din Golful Persic. Vehiculul fără pilot a fost recuperat după o operațiune ca la carte a americanilor. După capturarea dronei, un elicopter și o navă de patrulare ale US Navy au interceptat nava iraniană, care s-a predat fără a opune rezistență.

Incidentul fost unul grav și a fost urmat de un alt incident pe 2 septembrie, când iranienii au reținut două drone navale americane în Marea Roșie pe care ulterior le-au eliberat. Teheranul a acuzat punerea în pericol a siguranței maritime.

 

Un incident deosebit de grav a avut loc în 2011 când iranienii au capturat o dronă americană RQ-170 Sentinel

 

De departe cel mai grav incident a avut loc în 2011. Atunci, pe 5 decembrie 2011, o dronă RQ-170 Sentinel a fost capturată de forțele iraniene. 

UAV-ul zbura în apropierea orașului Kashmar din nord-estul țării și a fost capturat de către o unitate iraniană specializată în război cibernetic după ce iranienii au preluat controlul software-ului dronei. Guvernul de la Teheran a anunțat că după ce sistemele dronei au fost deturnate și s-a preluat controlul UAV-ului, aeronava fără pilot a aterizat în siguranță.

Inițial SUA au negat incident, dar mai apoi președintele Barak Obama a fost nevoit să recunoască capturarea dronei americane, iranienii publicând și fotografii cu captura. Washingtonul a cerut returnarea dronei, lucru care nu s-a întâmplat.

Iranienii au studiat și folosit tehnologia dronei capturate RQ-170 Sentinel pentru dezvoltarea propriilor UAV-uri.

2. Drona RQ-1... (rq-170-sentinel-ayatollah-ali-khamenei_52990400.jpg)

Drona RQ-170 Sentinei americană capturată de iranieni și prezentată ayatollahului Ali Khamenei. Foto: Defense News via AFP și sit-ul oficial al guvernului iranian

 

Experții americani nu sunt surprinși de evenimentele din aceste zile în care iranienii au încercat din nou capturarea de drone ale SUA

 

În urma incidentelor din aceste zile, publicația americană Defense One a discutat cu mai mulți experți militari care nu s-au arătat deloc surprinși de tentativele Iranului de a captura drone americane, fie ele și navale.

Asemenea acțiuni au mai avut loc și în anii trecuți.

Peter Singer, strate al New America și autorul volumului „Ghost Fleet” precizează că e necesar ca în viitor americanii să ia măsuri mai bune de protecție a aparatelor fără pilot și să identifice măsuri care să asigure faptul că în cazul în care un sistem e capturat inamicul nu va putea dezvolta un avantaj tehnologic.

Amiralul Mike Gilday, oficial al U.S. Navy, a confirmat și el că SUA trebuie să învețe din aceste incidente.

„Va fi o provocare și în viitor. Trebuie să învățăm din ce s-a întâmplat în ultima lună în Orientul Mijlociu”, precizează oficialul american care a adăugat că Washingtonul va trebui să dezvolte un sistem de protecție a navelor fără pilot.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel