SUA încetează derogările privind cooperarea nucleară cu Iranul. Teheranul spune că nu e afectat

Tudor Curtifan |
Data publicării:

SUA au anunţat azi că vor pune capăt acestor derogări, care autorizau companii ruseşti, chineze şi europene să desfăşoare lucrări la instalaţii nucleare iraniene.

Decizia Statelor Unite de a pune capăt derogărilor care le permiteau companiilor străine să desfăşoare lucrări la instalaţii nucleare iraniene nu vor afecta programul nuclear al Teheranului, a reacţionat joi Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI), potrivit Agerpres, care citează Reuters şi AFP.

Rolul companiilor străine a fost convenit prin acordul nuclear din 2015 şi era menit să garanteze că programul nuclear iranian nu va fi folosit în scop militar.

'Încetarea derogărilor privind cooperarea nucleară cu Iranul (...) nu va avea în practică niciun efect asupra activităţii continue a Iranului', a declarat purtătorul de cuvânt al AEOI, Behrouz Kamalvandi, într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei.

Potrivit lui, decizia Statelor Unite a fost luată ca reacţie la livrările de petrol iranian către Venezuela, ţară aflată şi ea sub sancţiuni americane, şi la 'progresele semnificative ale industriei nucleare iraniene'.

 

SUA denunță amenințările nucleare ale Iranului



Miercuri, secretarul de stat ale SUA, Mike Pompeo, a declarat că prelungirea acestor derogări nu mai poate fi justificată, denunţând 'continuarea ameninţărilor nucleare' ale regimului iranian şi o 'escaladare inacceptabilă'.

În pofida 'campaniei de presiune maximală' desfăşurate din 2018 asupra Teheranului, după retragerea unilaterală din acordul nuclear, administraţia Trump a prelungit până acum în mod regulat aceste derogări, fără a le mediatiza însă prea mult.

Derogările, despre care oficiali spun că expiră pe 27 iulie, privesc reactorul de cercetare de la Teheran, reactorul de apă grea de la Arak, modificat sub controlul comunităţii internaţionale pentru a face imposibilă producerea de plutoniu de uz militar, şi transferul în străinătate al combustibilului uzat.

De acum încolo, statele semnatare ale acordului din 2015 şi implicate în aceste proiecte fără destinaţie militară riscă sancţiuni din partea SUA dacă le vor continua, vizată fiind în primul rând Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel