Declararea lui Wagner ca organizație criminală transnațională în temeiul ordinului executiv al SUA 13581 îngheață toate activele americane ale Wagner și interzice americanilor să furnizeze fonduri, bunuri sau servicii grupului.
”Vom impune, de asemenea, săptămâna viitoare sancțiuni suplimentare împotriva lui Wagner și a rețelei sale de sprijin pe mai multe continente. Aceste acțiuni recunosc amenințarea transcontinentală pe care o reprezintă Wagner”, a spus John Kirby.
În acest timp, apar informații cu privire la activitățile din Africa ale Grupului Wagner. Astfel, potrivit unui document oficial al SUA, obținut de Politico, gruparea de mercenari ai lui Prigojin controlează proiecte miniere din Africa, care le aduc venituri uriașe.
În ultimul an, Wagner și-a extins puternic activitatea în Republica Centrafricană – unde profiturile din minerit se ridică la aproape 1 miliard de dolari, potrivit documentului oficial consultat de Politico.
Cu banii drenați din afacerile miniere, Wagner poate achiziționa noi arme și luptători, chiar dacă țările occidentale au impus o serie extinsă de sancțiuni împotriva grupării de mercenari ruși.
Wagner este foarte activă în Republica Centrafricană, ”asigurând securitatea” minei de aur Ndassima, situată în apropierea orașului Bambari, din centrul țării.
Grupul Wagner ajută la fortificarea, extinderea și exploatarea pe termen lung a minei, construind poduri la trecerile râurilor. Gruparea a montate chiar și tunuri antiaeriene pe camioane, postate în locații cheie.
Wagner are în Ucraina 50.000 de luptători, incluzând deținuții
"Wagner este o organizaţie criminală care comite vaste atrocităţi şi abuzuri ale drepturilor omului", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, menţionând că gruparea de mercenari are aproximativ "50.000" de persoane desfăşurate în Ucraina, în principal deţinuţi condamnaţi în Rusia.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
"Continuăm să considerăm că grupul Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de persoane desfăşurate în Ucraina, între care 10.000 de mercenari şi 40.000 de deţinuţi", într-o asemenea măsură încât acest lucru a provocat "rezerve" din partea Ministerului rus al Apărării cu privire la "metodele sale de recrutare", spus John Kirby.
Responsabilul a anunţat că Washingtonul va lua măsuri suplimentare împotriva grupului Wagner după desemnarea de vineri a grupului ca organizaţie criminală.
El a făcut, de asemenea, referire la imagini din satelit care arată trenuri ruseşti care se îndreaptă spre Coreea de Nord pentru a furniza echipamente pentru grupul Wagner.
Gruparea paramilitară este condusa de Evgheni Prigojin şi este foarte activă în luptele intense pentru capturarea oraşului Bahmut, din estul Ucrainei. Dacă va fi cucerit, Bahmut va deschide armatei ruse drumul spre alte oraşe din Ucraina, aflate mai la vest, în special Kramatorsk, un important centru industrial şi administrativ din regiunea Doneţk, aflat în continuare sub controlul Kievului.
Totuși, Statele Unite îi sfătuiesc pe ucraineni să nu încerce să intre în capcana Rusiei în privința focului de artilerie, deoarece Moscova poate trage cu mult mai multe obuze decât dispun ucrainenii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News