SUA încearcă redeschiderea canalelor de comunicare cu Beijingul. Funcționează strategia Casei Albe? (Analiză Reuters)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: pexels, Lara Jameson
Foto: pexels, Lara Jameson

La începutul administrației Biden, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a promis că Statele Unite vor purta discuții cu China doar dacă vor duce la „rezultate tangibile” pentru soluționarea disputelor dintre rivalii strategici. Doi ani și jumătate mai târziu, această abordare pare să se fi schimbat, notează Reuters, într-o analiză publicată zilele trecute.

De la începutul verii, diplomația americană depune eforturi susținute de a discuta cu Beijingul, înființând grupuri de lucru și trimițând în China trei oficiali la nivel de cabinet și reprezentantul său de vârf pentru climă, acțiuni care rămân de multe ori fără ecou la Beijing.

Strategia, menită parțial să salveze o relație care a ajuns la un nivel periculos de scăzut în acest an, când SUA a doborât un balon spion chinez, s-ar putea concretiza printr-o întâlnire între președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping în noiembrie, prima lor întrevedere din ultimul an.

Totuși, criticii spun că abordarea implică și riscuri: strategia ar putea fi speculată de chinezi, iar discuțiile și grupurile de lucru nu vor face decât mute atenția de la subiectele cu adevărat vitale, privind sancțiunile, controalele la export și concurența.

„Revenirea la discuțiile economice este o victorie pentru China, mai ales că Beijingul își menține politica în domeniul militar, a infracțiunilor cibernetice și a drepturilor omului”, a declarat Ivan Kanapathy, fost director principal adjunct pentru Asia al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

 

China este o provocare diplomatică

 

Administrația Biden vrea să contracareze armata în creștere a Chinei fără a provoca un conflict și să respingă ceea ce consideră practici comerciale neloiale evitând în același timp un război comercial total, mai arată Reuters.

Oficialii spun că impun măsuri dure atunci când este necesar, în timp ce reiterează că SUA sunt deschise dialogului pentru a menține relațiile stabile.

Aceștia dau ca exemplu sectorul de înaltă tehnologie, unde SUA au impus restricții ample asupra exportului de semiconductori și interzice investițiile americane în anumite companii tehnologice chineze, oferind în același timp noi stimulente companiilor să se extindă în schimb în Statele Unite.

Un posibil semn al dezghețului este asistența recentă a Chinei la întoarcerea lui Travis King, un soldat american reținut în Coreea de Nord și transferat înapoi acasă pe teritoriul chinez.

Oficialii administrației recunosc că China ar putea vedea încercările SUA ca o șansă de a slăbi sau de a încetini politicile Washingtonului care vizează China, în special în ceea ce privește exporturile în industrii strategice, cum ar fi semiconductorii, dar neagă că acest lucru se întâmplă deja.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel