"Este timpul să revizuim cadrul... care a făcut posibilă obţinerea unui rezultat privind o frontieră maritimă şi, de asemenea, să lucrăm pentru pace pe uscat", a declarat principalul consilier pentru securitate energetică al preşedintelui Joe Biden în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei vizite la Beirut.
În octombrie 2022, după o mediere îndelungată a emisarului Hochstein, Israelul şi Libanul au semnat un acord "istoric" care delimitează graniţa lor maritimă şi ridică astfel obstacolele în calea prospectării hidrocarburilor în câmpul gazeifer offshore din zonă.
Libanul, care mizează pe prezenţa resurselor naturale pentru a face faţă unei crize economice fără precedent, a început săptămâna trecută forajele de explorare la blocul 9, amplasamentul potenţialului câmp Karish, din care o parte se află în apele teritoriale ale Israelului.
După retragerea armatei israeliene din sudul Libanului în 2000, după 22 de ani de ocupaţie, ONU a trasat o "Linie albastră" care marchează graniţa dintre cele două ţări. Căştile albastre sunt prezente în sudul Libanului din 1978.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News