SUA iau pulsul Balcanilor: Șeful CIA a aterizat la Saraievo și a trimis un mesaj clar tuturor din regiune

În mijlocul negocierilor privind încetarea focului în Fâșia Gaza, șeful CIA William Burns a mers în Bosnia şi Herţegovina.

Directorul CIA, a sosit marți la Saraievo. William Burns a stat în Bosnia doar câteva ore, notează radioul „Sarajevo”, timp în care s-a întâlnit într-un restaurant din Saraievo cu directorul Agenţiei de Informaţii şi Securitate din Bosnia (OSA), Almir Djuvo și a mers la Preşedinţie, unde a discutat cu cei trei membri ai Președinției Bosniei și Herțegovinei și cu ministrul de externe Elmedin Konakovici, a informat klix.ba.

Vestea a fost confirmată la Radio Europa Liberă de către Djuvo, care a spus că „este vorba de o vizită convenită mai devreme”, și că Burns și-a exprimat sprijinul „pentru cooperarea agențiilor, dar și cu statul Bosnia și Herțegovina”.

„Astăzi, la președinția BiH, am avut o întâlnire importantă, semnificativă și încurajatoare cu directorul CIA, William J. Burns”, a anunțat pe Facebook membrul bosniac al președinției Denis Bećirović.

Bećirović scrie că „i-a subliniat lui Burns politica periculoasă de zi cu zi a conducerii a Republicii Srpska, entitatea BiH, care amenință pacea și securitatea în țară și regiune”.  Amintim că Republica Srpska este condusă de liderul prorus Milorad Dodik.

În cadrul discuțiilor, șeful CIA a subliniat sprijinul SUA pentru Bosnia și Herțegovina și a discutat despre „retorica și acțiunile secesioniste îngrijorătoare” ale președintelui prorus și ale guvernului entității sârbe din Bosnia-Herțegovina, a declarat un oficial al guvernului american pentru Radio Europa Liberă.

Șeful diplomației BiH, Elmedin Konakovic, care s-a întâlnit și el cu Burns, a declarat că Bosnia „a primit încă o dată confirmarea sprijinului deplin pentru integritatea teritorială și suveranitatea Bosniei și condamnarea mesajelor și mișcărilor secesioniste”.

Deși nu a putut a dorit să dezvăluie ce s-a vorbit la întâlnire, Konakovic a precizat că mesajul principal care reiese din discuțiile de marți este că administrația americană este „foarte clar că partenerul de politică externă al Bosniei este ferm alături de Bosnia-Herțegovina”.

Margarita Assenova, expert al Fundației Jamestown din Washington, a declarat că Serbia provoacă probleme în Bosnia de ceva timp și că a devenit „mai vizibilă și mai periculoasă”.

Vizita lui Burns este un „mesaj foarte bun” către Serbia că Statele Unite nu îi vor tolera acțiunile destabilizatoare. Totodată, acțiunea arată angajamentul Statelor Unite și că Bosnia „se află în fruntea listei de priorități a politicii externe americane”, mai crede Assenova.

Fost diplomat și fost ambasador în Rusia, William Burns este șeful CIA din ianuarie 2021, fiind o figură centrală în administrația președintelui american Joe Biden, deoarece este și membru al Cabinetului prezidențial al Casei Albe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel