Publicitate
Controversata muniție, care este interzisă în mai multe țări, are scopul de a distruge forța de luptă a inamicului, dar SUA, Rusia, China și Ucraina nu au semnat convenția prin care se interzice folosirea unor astfel de muniții.
CNN a raportat că conducerea SUA se gândește serios să aprovizioneze Ucraina cu muniții cu dispersie DPICM, citând mai multe persoane familiarizate cu livrările de arme către Kiev. Oficialii americani au declarat că o decizie a Casei Albe privind livrările de muniții cu dispersie este așteptată în curând. Dacă vor fi adoptate, munițiile cu dispersie ar putea deveni parte din următorul pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
Potrivit declarațiilor venite din două surse ale NBC, o decizie va fi luată probabil la începutul lunii iulie, o altă sursă a confirmat negocierile privind furnizarea de DPICM, dar a refuzat să ofere orice informație cu privire la momentul în care ar trebui luată o decizie privind dacă și când ar trebui să primească Ucraina muniții cu dispersie.
Kievul cere această muniție încă de anul trecut, muniția cu submuniții/cu dispersie ar trebui să echilibreze cel puțin parțial superioritatea rusă în numărul de obuziere și lansatoare de rachete.
Totuși, SUA au refuzat până acum să facă acest lucru de teamă că utilizarea munițiilor cu dispersie ar putea amenința civilii. În plus, aliații Washingtonului Franța, Germania și Marea Britanie au semnat convenția de interzicere. Statele Unite au încetat să mai producă muniție în 2016, dar o mai au în stoc.
Muniția cu dispersie / muniția cu submuniții
Sistem HIMARS, capabil să folosească și rachete cu un focos cu dispersie
Un obuz de artilerie cu dispersie poartă câteva zeci de dispozitive explozive care se împrăștie peste zona țintă și apoi detonează. În mod similar, bombele cu dispersie poartă focoase mai mici care se împrăștie pe o zonă mai mare și apoi detonează.
Statele Unite au dezvoltat deja un înlocuitor pentru această muniție sub formă de schije, unde sute de bile sunt dispersate peste zona țintă. Cu toate acestea, aceste proiectile nu poartă explozivi și, prin urmare, din punct de vedere tehnic și legal nu sunt muniții cu dispersie, dar efectul asupra militarilor este similar, inamicul se confruntă cu o ploaie de oțel.
Muniția cu dispersie poate fi lansată de HIMARS (lansatoare de rachete de 227 mm), dar și de obuzierele de 155 mm:
Lansatoarele de rachete HIMARS pot trage rachete ghidate M30 cu un focos cu dispersie cu 404 de submuniții tip M101, dar și rachete mai vechi neghidate M26 care transportă 518 bucăți de submuniții tip M77 sau M85.
Pentru obuziere există două tipuri de muniții cu dispersie. Primul este M483A, proiectilele de artilerie de calibrul 155 mm de la sfârșitul anilor 1970, cu o rază de acțiune de până la 17 km, transportă 64 de grenade M42 și 24 de grenade M46.
Cel de-al doilea model, cu un deceniu mai tânăr, este M864 de același calibru, cu o rază extinsă de până la 30 km, transportând 48 grenade M42 sau 24 grenade M46. Combinarea acestor grenade este foarte eficientă, deoarece face posibilă eliminarea atât a militarilor inamici, cât și a vehiculelor blindate ușoare. În plus, acoperă o zonă mai mare prin împrăștierea submunițiilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News