Publicitate
Colin Kahl, adjunctul secretarului american al Apărării și resposnabil pentru politicile Pentagonului, în cadrul unei conferințe de presă, a explicat de ce SUA refuză să livreze ATACMS - rachete cu rază de acțiune de 300 kilometri. Încă.
Potrivit acestuia, nu a venit încă momentul pentru ATACMS, iar Ucraina poate reuși să împingă forțele ruse de pe teritoriile ocupate și cu alt tip de armament. Totuși, Kahl nu a exclus deloc livrarea de ATACMS într-o altă fază a războiului.
„Credem că există și alte capabilități care pot permite ucrainenilor să își îndeplinească sarcinile”, precizează oficialul Statelor Unite ale Americii, citat de Defense News.
Acesta a spus că astfel de capabilități pe care SUA le vor pune la dispoziție sunt drone cu rază lungă de acțiune, muniție de tip JDAM (bombe echipate cu kit de ghidare), dar și mii de rachete cu rază de 80 de kilometri pentru sistemele de lansare multiple de tip HIMARS. E vorba de rachete GMLRS.
Kahl nu a precizat despre ce drone e vorba.
Întrebat dacă refuzul Administrației Biden de a furniza ATACMS a fost determinat de îngrijorarea că Ucraina ar putea lovi ținte de pe teritoriul Rusiei, oficialul american s-a rezumat să declare că politica SUA de a împiedica astfel de lovituri nu s-a schimbat. Totuși, el a subliniat că Ucraina are legitimitate de a ataca zonele ocupate de ruși, considerând Crimeea teritoriu ucrainean.
Rachetele ATACMS pot fi integrate și pe sistemele HIMARS
Livrare de sisteme americane HIMARS. Foto: US Army
De mult timp Ucraina solicită fără succes însă rachete ATACMS cu rază de 300 kilometri. Până în prezent SUA au refuzat aceste solicitări.
Extrem de mobile și greu de contracarat, SUA au transferat mai multe sisteme HIMARS ucrainenilor, care au lovit chirurghical punctele strategice și logistice ale rușilor, înainte și în timpul contraofensivei. Deși ucrainenii au solicitat și rachete ATACMS, care măresc mult raza de acțiune a sistemelor HIMARS, putând lovi la 300 kilometri distanță, SUA au refuzat până în prezent cererea. Actualele rachete ale sistemelor HIMARS din Ucraina pot lovi ținte la 80 km distanță.
Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță.
”Am creat o zonă sigură pentru ruși dincolo de 90 km”
Situația a fost sesizată încă de acum mai multe luni și de generalul Ben Hodges. Într-un nou interviu, acordat zilele trecute pentru NV, Hodges reamintește că rușii au retras resursele în spatele frontului, pentru a nu putea fi lovite de rachetele HIMARS.
”Rusia are de fapt o zonă din spate protejată, pentru că Ucraina nu are arme care să ajungă atât de departe. Cred că ar trebui să ne schimbăm abordarea: la urma urmei, Ucraina are dreptul să se apere și ar trebui să i se dea arme care să ajute să se apere. Dar datorită faptului că nu am furnizat nimic cu o rază mai lungă de acțiune, am creat de fapt o zonă sigură pentru ruși dincolo de 90 km. Acest lucru creează efectiv o spate de peste 90 de kilometri. Deci, desigur, cred că ar trebui să o facem. Prin urmare, desigur, de aceea ATACMS și micile bombe aeriene, dronele Great Eagle sunt sistemele care vor ajuta Ucraina să se protejeze și să lovească” obiectivele rusești, explică Hodges.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News