SUA escaladează războiul sancțiunilor economice cu Turcia

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Tweet-diplomația Președintelui Trump a anunțat Vineri dimineața o nouă escaladare a sancțiunilor economice împotriva Turciei.

Acesta a anunțat majorarea taxelor la importul de aluminiu produs în Turcia cu 20% și majorări de 50% la tarifele pentru oțelul turc. Marile severe, care vor opri comerțul cu aceste două produse între SUA si Turcia, au fost aprobate de către președintele Trump după ce delegația americană trimisă la Ankara pentru a negocia eliberarea pastorului Brunson, acuzat de autoritățile turce că a participat la lovitură de stat esuată din 2016, s-a întors fără rezultate pozitive. Autoritățile turce refuză să îl elibereze pe pastorul american, președintele Erdogan fiind vocal împotrivă, fapt care l-a făcut pe omologul său american să amenințe public cu sancțiuni economice drastice.

Ca urmare a tweet-ului lui Donald Trump, lira turcă a scăzut astăzi cu 15%, iar valoarea principalilor indicatori de comerț turcești au pierdut între 10% si 15% din valoarea lor de vânzare pe piețele internaționale.  

Războiul comercial declanșat cu Turcia are ca scop specific unul politic, prin transmiterea unui mesaj clar și ferm către un aliat NATO principal al SUA. Mesajul atrage atenția asupra metodei preferate a lui Donald Trump de a regla relații tensionate cu actori internaționali iritanți cum este Turcia și anume războiul comercial, dublat de o presiune diplomatică permanentă.  Și în cazul Turciei, după  ce metodele diplomatice au eșuat, președintele american a ales sancțiuni economice. 

Efectul imediat

Efectul lor a fost imediat resimțit,  obligându-l pe venerabilul Erdogan să ceară ca populația să își schimbe valuta străină euro și dolari americani, aurul aflat in posesie privată, toate "aflate la saltea" și să le transforme în liră, în bănci eminamente turcești, pentru a opri devalorizarea monedei naționale.

Președintele Erdogan a declarat că actualul "război comercial" al SUA este echivalentul loviturii de stat militară din anul 2016, invitând turcii să reziste iar companiilor turce să își mărească exporturile. Trebuie observată o nuanță de reținere turcă și anume că în raport cu discursurile dure ale Turciei față de alte țări, apelul lansat doar pentru uzul intern arată că aceasta nu are încă elemente de retorsiune efective la adresa SUA, iar relațiile militare între aceste două țări sunt încă puternice. În acest moment nimeni nu știe cum vor evolua relațiile dintre SUA si Turcia. Analiștii însă prevăd o escaladare, cel puțin la nivel retoric, a tonului belicos, pentru care leaderul turc este cunoscut, mai ales înaintea viitoarei primirii cu fast de la Berlin, unde Germania va exploata la maximum aceste noi tensiuni turco-americane. Uniunea Europeană se poate bucura pentru moment la vederea acestui conflict punctual cu SUA, dar nu are nici un fel de resurse, în afară de cuvinte de încurajare, pentru a ajuta Turcia. Iar raisul Turciei știe acest lucru foarte bine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel