,,Aş dori să văd o coaliţie cât mai largă cu putinţă pentru a-l înlocui pe Maduro, pentru a înlocui regimul său corupt. Aceasta este ceea ce încercăm să facem", a declarat Bolton pentru CNN.
Bolton s-a referit la activitatea sa frenetică de pe Twitter unde, potrivit propriilor afirmaţii, a publicat circa 150 de postări despre criza din Venezuela, cea mai mare parte în limba spaniolă, ca parte a eforturilor de a obţine sprijin pentru "o tranziţie paşnică a puterii de la Maduro la Juan Guaido", acesta din urmă fiind recunoscut de SUA şi aproximativ 50 de ţări ca preşedinte legitim al Venezuelei. La 23 ianuarie, liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele Adunării Naţionale, s-a autoproclamat preşedinte interimar invocând o serie de articole din Constituţie.
Atât în interviul pentru CNN, cât şi în cel acordat tot duminică canalului de televiziune Fox News, Bolton a criticat influenţa Cubei în Venezuela.
,,O parte a problemei din Venezuela este prezenţa cubaneză puternică de acolo, între 20.000 şi 25.000 de funcţionari de securitate cubanezi aflând-se pe teritoriul Venezuelei, potrivit informaţiilor publice, iar genul acesta de situaţie ni se pare inacceptabil", a declarat pentru CNN Bolton, iar câteva minute mai târziu, în declaraţiile pentru Fox News, a adăugat că este necesar să se "scape" de această influenţă a Cubei.
El a subliniat, de asemenea, pentru Fox News, că există discuţii "sub masă" despre viitorul armatei venezuelene.
Pe de altă parte, el l-a avertizat pe Maduro că dacă îl arestează pe Guaido la întoarcerea acestuia în Venezuela, nu face decât să grăbească ziua propriei plecări deoarece "opoziţia este mai unită ca niciodată în ultimii douăzeci de ani".
Liderul opoziţiei venezuelene a anunţat, printr-un mesaj postat duminică pe Twitter, că luni se va întoarce la Caracas după un turneu în America de Sud (Argentina, Paraguay, Columbia, Brazilia şi Ecuador). Guaido a părăsit teritoriul venezuelean pe 22 februarie, în pofida interdicţiei de a părăsi ţara emisă de justiţia de la Caracas, care anchetează autoproclamarea sa ca preşedinte interimar, act nesusţinut de Curtea Supremă, care îl recunoaşte doar pe Maduro ca şef al statului.
Bolton a mai declarat că actuala administraţie americană "nu se teme să folosească expresia Doctrina Monroe" care, a spus el, a fost 'obiectivul' unor preşedinţi americani în trecut.
Această doctrină, proclamată în 1823, apăra asumarea de drepturi unilaterale ale SUA în relaţia cu statele de pe continentul latino-american, unde Washington este asociat cu trecutul său imperial.
Ca răspuns la o întrebare a CNN dacă faptul că Washington sprijină "dictatori brutali" în întreaga lume nu subminează credibilitatea argumentelor sale în privinţa Venezuelei, Bolton a afirmat tăios: "Nu, nu cred".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News