SUA desfășoară în zona Golfului Persic activități aeriene specifice fazei premergătoare atacului cu rachete

Cătălin Costea |
Data publicării:
O aeronavă KC-135R Stratotanker, realimentând un F-22. Sursă foto: US Air Force
O aeronavă KC-135R Stratotanker, realimentând un F-22. Sursă foto: US Air Force

În seara zilei de 26 decembrie 2020, a avut loc o activitate sporită a avioanelor cisternă ale Forțelor Aeriene ale SUA peste țările din Golf. Cel puțin șase aeronave Boeing KC-135R Stratotanker au fost identificate în spațiul aerian din zona Golfului Persic.

În plus, sursele de monitorizare au înregistrat apariția în regiunea Golfului Persic a unei aeronave de cercetare și bruiaj electronic EC-130H Compass Call aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Aceasta a decolat de la baza aeriană Ahmed al-Jaber din Kuweit și a zburat în jurul mai multor țări adiacente. Mai mulți analiști militari consideră că traiectul aeronavei față de granițele Iranului poate indica iminența unui atac american.

2. -imagine fara descriere- (zbor-c130_59589300.jpeg)

Aeronavele de tipul Compass Call au fost utilizate de SUA în Iugoslavia, Panama, Irak, Afganistan și alte țări, apariția acestora fiind adesea asociată cu apropierea acțiunilor de luptă. EC-130H Compass Call este considerat unul dintre cele trei avioane majore de război electronic ale SUA, împreună cu Boeing EA-18 Growler și F-16CJ Fighting Falcon.

Mass media de limba arabă a informat că Iranul și-a activat deja sistemul de apărare antiaeriană în așteptarea unui posibil atac din partea SUA și a Israelului.

Comentariul autorului: Chiar dacă armata SUA se pregătește pentru orice ar putea încerca Iranul, cel mai probabil regimul de la Teheran va căuta să evite o confruntare deschisă cu unele dintre cele mai puternice forțe armate din lume.

După ce Iranul a anunțat instalarea a trei noi centrifuge avansate pentru îmbogăţirea uraniului în localitatea Natanz (centrul țării), iar Parlamentul iranian a votat controversata lege prin care solicită guvernului consolidarea semnificativă a programului nuclear şi stoparea inspecţiilor efectuate de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Franţa, Marea Britanie şi Germania şi-au intensificat retorica față de Iran și, la începutul lunii decembrie, și-au exprimat profunda îngrijorare privind modul în care Teheranul înțelege să gestioneze situația actuală.

Anterior, așa cum DefenseRomania a informat pe 22 decembrie, în zona coastelor iraniene s-a constituit o grupare navală care include submarinul nuclear american "USS Georgia", crucişătoarele "USS Port Royal" şi "USS Philippine Sea", precum și un submarin israelian clasa Dolphin (Tip 800), care probabil li s-a alăturat acestora între timp.

În acest context, singura informație mai liniștitoare este faptul că, pe 24 decembrie, SUA și-au dat acordul ca Iranul să poată transfera bani din străinătate pentru achiziţia de vaccinuri împotriva noului coronavirus. Aprobarea survine plângerilor repetate ale oficialilor iranieni privind faptul că sancţiunile americane îi împiedică să efectueze plăţi către COVAX (grupul dedicat asigurării accesului echitabil la vaccinuri pentru ţările cu venituri mici şi mijlocii, din care fac parte 190 de ţări).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel