”Un F-15E Strike Eagle din Aripa 53 a executat prima lansare a rachetei aer-aer cu rază medie-avansată AIM-120D3, pe 30 iunie 2022, angajând cu succes o țintă aeriană QF-16 la scară largă”, potrivit unui comunicat de presă al Bazei Aeriene Eglin (Florida).
Testarea a avut loc pe 30 iunie, dar Forțele Aeriene ale SUA (USAF) și compania Raytheon au anunțat reușita la începutul acestei săptămâni.
Racheta a lovit cu succes o țintă aeriană QF-16 la scară întreagă (scara 1:1), care este o platformă modificată a unei aeronave vechi F-16, retrasă din serviciul USAF.
Potrivit comunicatului de presă, efortul de testare a urmărit atât executarea unei lovituri cu rază lungă (”long-range shot”), care să solicite fizic noul hardware al rachetei, cât și verificarea capabilităților de performanță ale rachetei.
AIM-120D, cea mai recentă versiune a AIM-120 AMRAAM a intrat în serviciul Forțelor Aeriene și Marinei americane în 2014. Cu o rază de acțiune de peste 160 de km la o masă de 152 de kg, viteza de 4 Mach și un sistem de ghidare îmbunătățit, AIM-120D era în 2014 cea mai avansată din lume și încă este pe segmentul său de distanță (medie spre lungă) și privind lupta împotriva aeronavelor.
Dar, de atunci, provocările au evoluat și rachetele aer-aer, lansate într-un mediu electromagnetic din ce în ce mai ostil, sunt adesea folosite ca antirachete împotriva rachetelor care vizează ținte la sol sau navale.
În plus, producătorii chinezi și ruși au înregistrat și ei unele progrese pe segmentul rachetelor aer-aer cu rază medie de acțiune.
Racheta R-77M destinată, în special pentru echiparea avionului rusesc de generația a 5-a, Su-57, ar avea o rază de acțiune de 193 de km, dar la o masă de 190 – 200 kg.
Racheta PL-12D, aflată în serviciul forțelor aeriene chineze din 2007, are o rază de acțiune de 100 de km, la o masă de aproximativ 200 kg.
În ce vor consta noile capabilități ale AIM-120D3
Noul efort de dezvoltare al rachetei AIM-120D, numit F3R (form, fit, function refresh – formă, potrivire, funcții modernizate) reprezintă o reproiectare completă a sistemului hardware, care a vizat inclusiv înlocuirea a 15 carduri de circuite electronice realizate la începutul anilor 2000.
- Îmbunătățiri ale componentelor de harware și software, care vor permite noi funcții
În cadrul programului F3R, au fost schimbate mai multe plăci cu circuite în atât secțiunea de ghidare a rachetei, cât și pentru a regăzdui software-ul moștenit în AIM-120D3 și AIM-120C8. De asemenea a fost instalat noul software-ul F3R, care a fuzionat cu capabilitățile software avansate SIP 3F destinate accelerării implementării F3R.
„Execuția cu succes (a testului – nota autorului) dovedește că hardware-ul și software-ul reproiectat progresează conform așteptărilor și ne apropie cu un pas de punerea în aplicare a unei capacități aer-aer fiabile și durabile pentru avioanele de luptă”, a declarat maiorul Heath Honaker, directorul de inginerie și programe avansate al Escadrilei 28 Testare și Evaluare.
„F3R este esențial pentru a permite producția de înaltă încredere a AIM-120D din 2022 până la restul ciclului de viață al rachetei”, a precizat Honaker.
La rândul său, Steve Dickman, director executiv pentru Dominanță Aeriană la Raytheon Missiles & Defense, a declarat că racheta va deveni din ce în ce mai bună când va fi echipată cu software-ul SIP-4”, până în 2025. „Acesta (SIP-4) va profita, din plin, de noua putere de procesare și viteză pe care le aduce noul hardware.”
Raza de acțiune mai mare, posibil racheta să fi zburat cel puțin 200 de km
„A fost una dintre acele lovituri cu rază lungă de acțiune, care este o nouă capacitate cu care începem să punem accentul pe sistemul de arme”, a declarat Steve Dickman, director executiv pentru Dominanță Aeriană la Raytheon Missiles & Defense.
Rachetele considerate în categoria cu rază lungă de acțiune, lovesc ținte aflate la cel puțin 200 de km de locul lansării.
Racheta a fost construită cu o baterie, care să-I permită se se deplaseze mai mult, capabilitatea cunoscută sub numele de Extended Time of Flight sau ETOF.
„Capabilitatea este deja rezidentă în rachetă”, a spus Dickman. „Este nevoie de hardware-ul de astăzi și să vedem cum îl putem stresa... cât timp poate funcționa, cât de departe poate merge, cât timp va dura până ajunge acolo.”
Nu a fost precizată noua rază de acțiune a rachetei, dar standardul AIM-120D3 are o bătaie de peste 160 de km.
- Sistem de ghidare îmbunătățit
Racheta F3R va avea circuite de ghidare și software îmbunătățite pentru a aborda amenințările care evoluează rapid.
„Actualizăm GPS-ul și sistemul de navigație inerțială pentru a fi mai precis, iar acesta va putea discerne și rezolva mai repede scenariile dificile de amenințare”, a adăugat Dickman.
Este în dezvoltare o versiune și mai puternică a rachetei, potrivit Raytheon
Eforturile AMRAAM-ER și AMRAAM-E2 (versiuni sol-aer ale AMRAAM – nota autorului) deschid ușa pentru mai multă modernizare, cum ar fi AMRAAM Air-launched Extended Envelope, sau AXE, care va oferi o creștere în raza de acțiune și viteza la țintă.
„Din cauza lucrărilor existente care se desfășoară pe aceste două sisteme, vedem aceasta ca o capacitate pe care am putea-o folosi în scurt timp pentru a aborda amenințarea emergentă”, a spus Dickman.
În lunile premergătoare testului din 18 iulie cu F3R , au fost efectuate mai multe teste de zbor captiv (racheta aflată la bordul aeronavei fără a fi lansată – nota autorului) pentru a se colecta date și a se asigura că noul hardware și software funcționează corect.
Această lansare este prima dintre cele cinci (lansări împotriva unor ținte la scară întreagă – nota autorului) ale Forțelor Aeriene și Marinei, planificate pentru programul AMRAAM F3R, pentru a se atinge Capabilitatea de Operare Inițială.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News