Un înalt oficial israelian a declarat că generalul locotenent James Glenn, care anterior a comandat Unitatea de Operații Speciale a Corpului de Infanterie Marină și a participat la operații militare împotriva ISIS în Irak, se numără printre ofițerii marini trimiși de Washington.
Axios a menționat că Glenn și restul ofițerilor din armata SUA nu vor fi însărcinați cu gestionarea operațiilor militare, ci mai degrabă rolul lor se va limita la oferirea de consiliere armatei israeliene cu privire la planurile militare pe care intenționează să le implementeze în cursul viitoarei operații militare terestre.
Site-ul a adăugat că ofițerii americani au împărtășit cu liderii armatei israeliene lecțiile pe care Statele Unite le-au învățat în timpul războiului cu ISIS de la Mosul, iar Glenn nu ar urma să rămână în Israel pentru a supraveghea invazia terestră a armatei israeliene.
În confirmarea oficială a ceea ce a relatat site-ul american, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni seară că Statele Unite ale Americii au trimis "un număr mic de consilieri militari în Israel pentru a-i sfătui pe israelieni".
El a adăugat că Statele Unite vor acționa în mod corespunzător pentru a-și asigura interesele de securitate națională în Orientul Mijlociu, dar nu doresc ca conflictul să se extindă, pe fondul a ceea ce el a descris drept o escaladare a atacurilor cu rachete și drone din partea grupărilor pro-iraniene.
Associated Press a confirmat că Departamentul de Apărare al SUA a trimis "consilieri militari" pentru a ajuta Israelul să planifice războiul, adăugând că Glenn a ajutat anterior la conducerea forțelor de operații speciale împotriva ISIS și a servit în Fallujah, Irak.
Un oficial american, citat de Associated Press, a afirmat că Glenn va oferi, de asemenea, sfaturi despre cum să reducă numărul victimelor civile în războiul urban.
Kirby a declarat că Glenn și alți ofițeri militari care consiliază Israelul "au experiență adecvată pentru tipurile de operații pe care le conduce Israelul".
Statele Unite au desfășurat o forță navală impresionantă în Orientul Mijlociu, care cuprinde două portavioane și navele care le însoțesc și aproximativ 2.000 de infanteriști marini, în contextul sprijinirii armatei israeliene în războiul său din Gaza și al descurajării implicării altor forțe în război.
Portavionul USS Eisenhower și grupul său de nave de luptă s-au alăturat portavionului Gerald Ford, care fusese dislocat anterior în regiune, în urma Operației Potopul Al-Aqsa lansată de rezistența palestiniană împotriva Israelului.
Potrivit Pentagonului, desfășurarea navelor de război demonstrează "angajamentul ferm al Washingtonului față de securitatea Israelului și hotărârea de a descuraja orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest război".
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat Israelul pe 13 octombrie, la câteva zile după operația Potopul Al-Aqsa, pentru a confirma sprijinul american pentru statul israelian și a confirmat că ajutorul american "este în drum spre Israel", menționând că "Statele Unite vor continua să sprijine Israelul și dreptul lui de a se apăra".
Washingtonul a dorit să exprime cel mai mare sprijin militar și politic pentru statul evreu în războiul său din Gaza, deoarece președintele american Joe Biden a solicitat de urgență, vineri, asistență militară pentru Ucraina și Israel, ca parte a unui pachet uriaș de securitate națională în valoare de 106 miliarde de dolari.
Biden a anunțat că va aloca 61 de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei și 14 de miliarde de dolari Israelului, după ce acesta din urmă a cerut ajutor de 10 miliarde de dolari în timpul vizitei recente a lui Biden la Tel Aviv.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News