SUA cere companiilor sale să nu furnizeze piese către 600 de entități străine, de teamă că Rusia să nu poată folosi tehnologia acestora la producerea de arme

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Industria de apărare rusă, producând rachete pentru forțele armate
Industria de apărare rusă, producând rachete pentru forțele armate

Statele Unite cer companiilor americane să înceteze să mai exporte componente și tehnologie către peste 600 de companii străine, din cauza temerilor că aceste componente ar putea fi deturnate către Rusia pentru a fi utilizate în producția de arme care vor fi folosite în contextul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina, a declarat joi, 28 martie, Matthew Axelrod, secretarul adjunct pentru Administrarea Exporturilor din cadrul Departamentului de Comerț al SUA.

,,În scrisori, am cerut companiilor americane să înceteze în mod voluntar să mai aprovizioneze aceste entități din cauza riscului ridicat de a transfera [aceste componente] în Rusia", a spus oficialul.

Axelrod a adăugat că oficiali de rang înalt din cadrul departamentelor Comerțului, de Stat și al Trezoreriei au contactat, de asemenea, direct directorii executivi de la companiile americane pentru a discuta măsurile suplimentare pe care le pot lua pentru a împiedica ca produsele lor să ajungă în Rusia.

Măsurile sunt cele mai recente dintr-o serie de demersuri întreprinse de Statele Unite pentru a împiedica furnizarea și utilizarea tehnologiei americane pentru fabricarea de arme folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Începând din februarie 2022, Statele Unite și alte peste 30 de țări au impus o serie de sancțiuni menite să reducă capacitatea Rusiei de a purta un război prin restricționarea accesului la tehnologia occidentală. În ciuda acestui fapt, componente americane continuă să se regăsească în armele pe care Rusia le utilizează pe frontul din Ucraina.

Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.

Potrivit The Wall Street Journal (WSJ), în 2022, Biroul pentru Industrie și Securitate al SUA a făcut modificări la procedurile de examinare a cazurilor de încălcare a controlului exporturilor.

În special, Biroul a creat un program pentru a încuraja companiile să raporteze singure posibilele încălcări, ceea ce, potrivit lui Axelrod, a dus la o creștere cu 80% a numărului de companii care au furnizat în mod voluntar informații în anul fiscal precedent.

Până în prezent, Biroul a analizat peste 700 de rapoarte de tranzacții suspecte, a declarat Axelrod la conferința din 28 martie, și a luat măsuri în cazul a peste 100 dintre aceste rapoarte.

"Este un nou flux de dovezi pe care Departamentul Comerțului nu l-a mai primit până acum și cred că este un demers bun pe termen lung", a declarat Jonathan Pauling, fost procuror federal și partener la Akin Gump Strauss Hauer & Feld, care lucrează cu companii pentru a se conforma cu controalele impuse la exportul produselor din SUA, citat de WSJ.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel