SUA cer Ungariei şi ţărilor vecine să respingă gazoductele ruseşti

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rick Perry și Péter Szijjártó
Rick Perry și Péter Szijjártó

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut marţi Ungariei şi ţărilor vecine să respingă gazoductele ruseşti, care în opinia autorităţilor de la Washington sunt folosite pentru a consolida influenţa Moscovei asupra Europei Centrale şi de Est, transmite Reuters.

Diversificarea surselor de aprovizionare cu energie va fi crucială pentru regiunea Europei Centrale şi de Est având în vedere că, în trecut, Rusia a utilizat energia ca o armă, a subliniat oficialul american.

,,Rusia utilizează un proiect de gazoduct denumit Nord Stream 2 precum şi unul denumit TurkStream în încercarea de a-şi întări controlul asupra securităţii şi stabilităţii Europei Centrale şi de Est", a declarat Rick Perry cu ocazia unei vizite la Budapesta.

În replică, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că gazoductul TurkStream, care este în prezent construit între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, este o veste bună pentru Ungaria, în condiţiile în care va avea o capacitate anuală de transport de 5-6 miliarde metri cubi şi una din ramurile acestui gazoduct ar urma să permită livrarea de gaze naturale în sudul Ungariei via o nouă rută.

Administraţia Trump încearcă să încurajeze achiziţiile de gaze din SUA sau alţi furnizori în dauna achiziţiilor din Rusia. ,,SUA se opun cu fermitate acestor proiecte şi cerem Ungariei şi ţărilor vecine să ni se alăture în respingerea lor", a spus Perry.

Secretarul american pentru energie, Rick Perry s-a întlnit şi cu Viktor Orbán la Budapesta, cu care a discutat despre importanţa diversificării furnizorilor de energie pentru Ungaria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Orbán, Bertalan Havasi, cei doi au discutat despre problemele energetice din Europa Centrală și relațiile bilaterale dintre Ungaria și SUA, potrivit bbj.hu.

Ei au fost de acord că diversificarea furnizării de energie este în interesul fundamental al Ungariei și Europei Centrale, iar prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a salutat eforturile și investițiile americane în acest domeniu, a mai spus Bertalan Havasi.

La conferință de presă comună cu Ministrul Afacerilor Externe Péter Szijjártó, marți, Rick Perry a declarat că Washingtonul se opune construirii unei conducte de gaze rusești în Europa Centrală și nu dorește ca Ungaria să participe la proiect. ,,Rusia folosește surse de energie ca armă și, din acest motiv, ameliorarea dependenței de gazul rusesc este, de asemenea, o problemă de securitate", a subliniat el, potrivit kormany.hu.

Ungaria depinde în mare parte de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, care ajung în Ungaria prin conducte via Ucraina. În plus, Rusia în prezent este implicată în construcţia de noi reactoare la singura centrală nucleară din Ungaria.

Peter Szijjarto a spus că Guvernul de la Budapesta este dispus că cumpere gaze naturale din Croaţia, care în prezent construieşte un terminal de gaze naturale lichefiate pe insula Krk, precum şi din România. Szijjarto a mai spus că a cerut SUA să sprijine eforturile de diversificare ale Ungariei, subliniind că în prezent o conducă de interconectare nu este capabilă să transporte gaze naturale importate din Marea Neagră via România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel