Oficialii serviciilor americane de informații afirmă că adversarii SUA încearcă să influențeze alegerile prezidențiale prin campanii de dezinformare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Stephen Maturen/Getty Images.
Sursa foto: Stephen Maturen/Getty Images.

Alegătorii americani vor fi probabil inundați de o avalanșă de dezinformări și campanii de manipulare puse la cale de adversarii SUA cu scopul, potrivit unor înalți oficiali ai serviciilor de informații americane, de a influența rezultatele viitoarelor alegeri prezidențiale și de a pune la îndoială procesul în sine. Cea mai recentă evaluare a Office of the Director of National Intelligence (ODNI), publicată luni, vine cu doar 29 de zile înainte de alegerile din 5 noiembrie, în cadrul cărora alegătorii americani vor alege următorul președinte al țării. „Am continuat să vedem cum actorii își intensifică activitățile pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane, informând reporterii sub rezerva anonimatului.

Comunitatea serviciilor de informații din SUA „se așteaptă că actorii străini să își continue campaniile punând sub semnul întrebării validitatea rezultatelor alegerilor după închiderea urnelor”, a declarat un oficial din cadrul biroului directorului DNI. 

„Într-o astfel de atmosferă postelectorală contestată, actorii străini vor folosi probabil tactici similare celor pe care le folosesc astăzi pentru a submina încrederea în integritatea alegerilor și a proceselor electorale, precum și pentru a exacerba și mai mult diviziunile dintre americani”, a declarat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Evaluarea, prezentată cu mai puțin de o lună înainte de ziua alegerilor din SUA, adaugă că actori statali se așteaptă ca cursa electorală dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump să fie una strânsă.

„Comunitatea serviciilor de informații se așteaptă ca actorii străini să își continue campaniile punând la îndoială validitatea rezultatelor alegerilor după închiderea urnelor”, a adăugat oficialul.

 

Actorii statali, tot mai interesaţi de manipularea campaniilor electorale din SUA

 

Un al doilea oficial al serviciilor de informații americane a avertizat că ritmul unor astfel de eforturi de manipulare, în special cele care vizează anumite alegeri sau campanii politice, s-a accelerat.

„Am avut o creștere de peste trei ori” a eforturilor de manipulare, a declarat oficialul, explicând că numărul de briefinguri private pentru candidați și campanii a crescut, de asemenea.

Actorii statali - și anume China, Iranul și Rusia - au făcut deja încercări pe parcursul anului trecut de a se amesteca în rezultatele alegerilor și în discursul politic. Luna trecută, SUA au acuzat agenți iranieni că au desfășurat activități de hacking pentru a perturba alegerile, inclusiv o spargere a căsuțelor de e-mail ale personalului campaniei lui Trump.

Oficialii au declarat, de asemenea, că Rusia, Cuba și China, urmăresc să influențeze votul în anumite alegeri pentru Congres SUA pentru a promova candidați care sunt mai în favoarea pozițiilor geopolitice sau economice care convin acestora.

Moscova, de exemplu, sprijină candidații care se opun trimiterii unui ajutor militar mai important Ucrainei, în timp ce Beijingul face presiuni pentru cei care sprijină interesele sale fundamentale în ceea ce privește pretențiile sale față de Taiwan. 

Evaluarea de luni urmează unei serii de avertismente publice anterioare cu privire la eforturile unor actori statali de a se implica în procesul electoral din Statele Unite.

Oficialii americani au declarat luni că Rusia, Iranul și China continuă să fie responsabile pentru majoritatea eforturilor de manipulare a electoratului american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel